در پی حمله به تالار لوی جرگه چندین تصویر قدیمی و نامرتبط بازنشر شد
در پی حمله بر تالار لوی جرگه در کابل، شماری از کاربران رسانههای اجتماعی چندین قطعه تصویری که در آنها افراد و فضای بعد از انفجار مشاهده میشوند را همهگانی کردهاند.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این تصویرها نشان میدهد که کاربران همزمان با نشر خبر حمله بر تالار لوی جرگه برخی از تصویرهای قدیمی و نامرتبط به این حمله را منتشر کردهاند.
ادعا: در پی حمله بر تالار لوی جرگه در کابل، شماری از کاربران رسانههای اجتماعی در ۳۰ جون ۲۰۲۲ میلادی، چندین قطعه تصویری که در آنها افراد و فضای بعد از انفجار مشاهده میشوند را همهگانی کردهاند. کاربران همزمان با نشر این تصویرها از وقوع چندین حمله بر تالاری که در آن نشست علما جریان داشت، خبر دادهاند. در ادعای نشر شده شعار زنده باد جبهه مقاومت ملی نیز به اشتراک گذاشته شده است.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این خبر حاکی از آنست که روز پنجشنبه، ۹ سرطان ۱۴۰۰ هجریشمسی برابر با ۳۰ جون ۲۰۲۲ میلادی، کابل گواه یک حمله مسلحانه بود. شماری از رسانهها از شنیده شدن صدای شلیک در نزدیکی محل برگزاری نشست شورای علما خبر دادهاند. پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، نخستین نشست بزرگ آنان «نشست علما» امروز پنجشنبه، ۹ سرطان ۱۴۰۰ هجریشمسی برابر با ۳۰ جون ۲۰۲۲ میلادی در کابل برگزار شد.
از سوی دیگر، یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این تصویرها نشان میدهد که کاربران همزمان با نشر خبر حمله بر تالار لوی جرگه برخی از تصویرهای قدیمی و نامرتبط به این حمله را منتشر کردهاند. برخی از رسانهها این تصویرها را در گذشته منتشر کردهاند که در ادامهی این بررسی واقعیت به اشتراک گذاشته شدهاند.
تصویر اول: در اولین تصویر شماری از اعضای پیشین مجلس نمایندهگان و فضای غبار آلود تالار پارلمان افغانستان مشاهده میشوند. این تصویر پس از حمله بر پارلمان افغانستان برداشته شده است. وبسایت بیبیسی فارسی این تصویر را در اول سرطان ۱۳۹۴ هجریشمسی برابر با ۲۲ جون ۲۰۱۵ میلادی منتشر کرده است. همزمان با نشر این تصویر گزارش شده است که حمله مهاجمان مسلح به ساختمان پارلمان افغانستان پس از حدود سه ساعت پایان یافت. این وبسایت در شرح تصویر گفته است که نقیبالله فایق، عضو پیشین مجلس نمایندهگان هنگام انفجار در تالار حضور داشت و از محل رویداد عکاسی کرده است.
تصویر دوم: در دومین تصویر دود و خاک برخواسته از یک انفجار، یک مرد و نیز یک موتر نوع تونس مشاهده میشوند. این تصویر از محل یک انفجار در غرب کابل است. این تصویر را رشد نیوز در ۱۶ اسد ۱۳۹۸ هجریشمسی برابر با ۷ آگست ۲۰۱۹ میلادی منتشر کرده است. همزمان با نشر این تصویر از وقوع انفجار بر حوزه ششم امنیتی پولیس در غرب کابل گزارش شده است.
تصویر سوم: در سومین تصویر نیز دود و خاک ناشی از یک انفجار مشاهده میشود. این تصویر از جریان حمله انفجاری بر عبادتگاه هندوهای افغانستان برداشته شده است. این تصویر را وبسایت اسکرول در ۱۸ جون ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است. همزمان با نشر این تصویر از حمله مردان مسلح بر یک عبادتگاه اهل هنود در کابل گزارش شده است.
صفحه توییتر طلوعنیوز نوار تصویری حمله بر این عبادتگاه را در ۱۸ جون ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است.
در پی حمله بر گردهمایی علما در کابل شماری از تصویرهای قدیمی و نامرتبط به این حمله همهگانی شدهاند. بر بنیاد یافتههای فاکتکریسیندو، این تصویرها از رویدادهای متفاوت بوده و نیز شماری از رسانهها آنها را در ردههای زمانی متفاوت منتشر کردهاند.
عنوان: در پی حمله به تالار لوی جرگه چندین تصویر قدیمی و نامرتبط بازنشر شد
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: Misleading