شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان هم‌زمان با نشر یک ویدیو چند ادعای متفاوت را همه‌گانی کرده‌اند. در ویدیو مردی مشاهده می‌شود که با حلق‌آویز کردن خودش دست به خودکشی زده است. شماری از کاربران این ویدیو را به فقر نسبت داده و شماری هم گفته‌اند که این مرد در زیر سایه حکومت اسلامی و عدالت عمری تلاش به خودکشی کرده است.

یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به این ویدیو نشان می‌دهد که کاربران یک ویدیو قدیمی را بازنشر کرده‌اند. بر اساس یافته‌های ما از همه‌گانی شدن این ویدیو در وبسایت‌ها و صفحات شماری از رسانه‌ها بیش از سه سال سپری می‌شود.

ادعا: شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان هم‌زمان با نشر یک ویدیو چند ادعای متفاوت را همه‌گانی کرده‌اند. در این ویدیو مردی مشاهده می‌شود که با حلق‌آویز کردن خودش دست به خودکشی زده است. در ویدیو هم‌چنان دیده می‌شود که شماری از مردمان محل جان مردی که خودش را حلق‌آویز کرده است را نجات می‌دهند. دسته‌ای از کاربران این ویدیو را به فقر نسبت داده و گفته‌اند: " فقر آفت یک طبقه نیست، بلای همه جامعه است". و اما دسته دیگری از کاربران در پیوند به این ویدیو گفته‌اند که این مرد در مقابل زن و فرزندانش و در زیر سایه حکومت اسلامی و عدالت عمری تلاش به خودکشی کرده است. این ویدیو و ادعاهای مرتبط به آن از 17 دسامبر 2021 میلادی به این‌سوی در صفحات رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است.

Facebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-Post
Archived-PhotosArchived-PhotosArchived-PhotosArchived-Photos
Archived-Video

بررسی واقعیت: یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به این ویدیو نشان می‌دهد که کاربران یک ویدیو قدیمی را بازنشر کرده‌اند. بر اساس یافته‌های ما از همه‌گانی شدن این ویدیو در وبسایت‌ها و صفحات شماری از رسانه‌ها بیش از سه سال سپری می‌شود. ویدیو از مردی گرفته شده است که خودش را در مقابل ساختمان اداره ولایت تخار حلق آویز کرده است. دلیل این کار وی عدم رسیده گی مسوولان حکومت پیشین افغانستان خوانده شده است. این ویدیو در حالی همراه با ادعاهای متفاوت بازتاب یافته است که از سقوط حکومت پیشین افغانستان و روی کار آمدن طالبان در آن کشور بیش از چهار ماه می‌گذرد. کاربران با نشر این ویدیو در زمان حکومت طالبان کوشیده‌اند که فقر و ظلم را به تصویر بکشند.

در 6 حمل 1397 هجری‌شمسی بی‌بی‌سی‌فارسی تصویری از یک صحنه این ویدیو را زیر عنوان " تلاش مردی در تخار برای خودکشی به دلیل بی‌توجهی دولت" منتشر کرده است. در گزارشی که هم‌زمان با این تصویر منتشر شد آمده است که این مرد شاه محمود نام دارد و به علت عدم رسیده‌گی مسوولان حکومت پیشین افغانستان به پرونده‌ای غصب زمین‌هایش توسط زورمندان در تخار، دست به خودکشی زده است.

BBC / Archived-Link

از سوی دیگر، خاورمیانه هم‌چنان تصویر و ویدیوی این مرد را منتشر کرده و گفته است: " شاه محمود باشنده شهر تالقان صبح امروز یک‌‌‌شنبه (۶ حمل) در نزدیکی دفتر والی ولایت تخار به وسیله چادر خودش را به دار آویخت". در این خبر آمده است که شاه محمود در حضور خانواده و فرزندانش خودش را حلق‌آویز کرد که سپس توسط مردم محل نجات داده شد. این خبر نیز تایید می‌کند که علت این کار او غصب زمین‌هایش توسط زورمندان بوده است. در خبر آمده است که شماری از افراد حکومت پیشین افغانستان زمین‌های وی را به زور تصاحب شده‌اند.

Middleeastpress / Archived-Link

در 6 حمل 1397 هجری‌شمسی (26 مارچ 2018 میلادی) اسپوتنیک و اطلاعات‌روز نیز با نشر تصویری از یک صحنه این ویدیو تایید کرده‌اند که شاه محمود به علت غصب شدن ملکیت شخصی‌اش در مقابل ساختمان ولایت تخار دست به خودکشی زده است.

SputniknewsEtilaatroz
Archived-LinkArchived-Link

نتیجه‌گیری: کاربران یک ویدیوی قدیمی از جریان خودکشی یک مرد در تخار را همراه با ادعاهای متفاوت بازنشر کردند.

Avatar

عنوان: هم‌زمان با مطرح شدن چندین ادعای نامرتبط ویدیوی مردی که در تخار دست به خودکشی زده است بازنشر گردید

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team

نتیجه: Missing Context