نشر عکس قدیمی نیروهای امنیتی کشور به عنوان تصویر جنگ بادغیس
شماری از کاربران رسانهّهای اجتماعی یک عکس قدیمی سرباز افغان را به حیث تصویر تازه نبرد بادغیس نشر کردهاست.
یافتههای ما نشان میدهد که این عکس مربوط جنگ بادغیس نمیشود.
ادعا
شماری از کاربران رسانههای اجتماعی یک تصویری از سرباز افغان را به تاریخ ۷ جولای سال ۲۰۲۱ نشر کردهاست. در این عکس یک سرباز کنار موبایلّهای تیلیفون دیده میشود. کاربران ادعا کردهاند که این تصویر مربوط نبرد بادغیس میشود گویا اینکه موبایلهای بجا مانده مربوط گروه طالبان است.
یک صفحه فیسبوک بنام «صفحه رسمی ۲۰۹ قول اردوی شاهین» با نشر این تصویر نوشته است: «نیروهای هوایی امروز در بادغیس صاحبان این موبایلها را از زنان شان محروم کرد».
این پست با دیگران ۸۳ بار شریک شدهاست.
از سوی دیگر، این تصویر توسط فواد امان سخنگوی وزارت دفاع نیز نشر شدهبود که بعدها آن را حذف کردهاست.
ما به لینک پست آقای امان دسترسی نداریم چون حال از صفحهاش حذف شدهاست.
بررسی رویداد
یافتهّهای فاکت کریسیندو ‘Fact Crescendo’ نشان میدهد که این تصویر به سالّهای قبل بر میگردد اما تاریخ دقیق آن را گفته نمیتوانیم که بار اول در کدام زمان گرفته شدهاست. این تصویر به جنگ بادغیس که در این اواخر رخ داد، ربطی ندارد. این تصویر در سال ۲۰۲۰ میلادی توسط وبسایت خبری ‘http://jtimes24.com’ نشر شدهاست.
این عکس توسط صفحه فیسبوک «خبر تازه» در سال ۲۰۲۰ نیز نشر شدهاست که نشان میدهد این تصویر تازه نیست.
از سوی دیگر این تصویر توسط یکی از کاربران فیسبوک در سال ۲۰۱۸ میلادی نشر شده بود که به تازگی توسط یکی از کاربران بازنشر شدهاست. وی در پست فیسبوکاش به قدیمیبودن این تصویر اشاره کردهاست.
تصویر چرخبال که در آن نیروهای امنیتی دیده میشوند نیز مربوط نیروهای امنیتی افغان نیست. این تصویر مربوط نیروهای امنیتی خارجی میشود. این تصویر در ماه می توسط یک صفحه فیسبوک خارجی نشر شدهاست.
نتیجهگیری
تصویری که توسط شماری از کاربران رسانهّهای اجتماعی نشر شده گویا اینکه موبایلهای به جا مانده از طالبان در بادغیس است، نادرست میباشد. این تصویر به سالهای قبل بر میگردد که به جنگ بادغیس کدام ربطی ندارد.
عنوان: نشر عکس قدیمی نیروهای امنیتی کشور به عنوان تصویر جنگ بادغیس
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: False