در پی ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان؛ کاربران با نشر تصویر جسد یک مجری پاکستانی مدعی اند که یک دانش‌جوی دانشگاه ننگرهار خودکشی کرده است

Education International

در ادامه‌ی وضع محدودیت‌ها بر آموزش دختران در افغانستان، طالبان با نشر خبرنامه‌ی درب دانشگاه‌ها را نیز بر روی آنان بستند. شام‌گاه سه‌شنبه، ۲۹ قوس ۱۴۰۱‌هجری‌شمسی برابر با ۲۰ دسامبر ۲۰۲۲ میلادی، وزارت تحصیلات عالی تحت اداره طالبان با نشر خبرنامه‌ی به تمامی موسسات تحصیلی این کشور دستور داده است که فرایند آموزش دختران را تا امر ثانی آنان معطل کنند.

به دنبال نشر این خبرنامه، برخی از کاربران رسانه‌های اجتماعی خبرهای مبنی بر خودکشی یک دانش‌جوی دانشگاه ننگرهار را نیز منتشر کرده‌اند. در یادداشتی که کاربران از ۲۱ دسامبر ۲۰۲۲ میلادی به این‌سو منتشر کرده‌اند، گفته شده که یکی از دانش‌جویان دانشکده طب دانشگاه ننگرهار پس از آن‌که درب دانشگاه‌ها بر روی دختران مسدود شد، خودکشی کرده است.

Facebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-Post
Archived-PostArchived-PostArchived-PostArchived-PostArchived-Post
Facebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-Post
Archived-PostArchived-PostArchived-PostArchived-PostArchived-Post

خبر مبنی بر خودکشی این دانش‌جوی دانشگاه ننگرهار در توییتر نیز از ۲۱ دسامبر ۲۰۲۲ میلادی به این‌سو منتشر شده است. شماری از کاربران این پلتفرم هم‌چنان مدعی اند که یکی از دانش‌جویان دانشکده طب دانشگاه ننگرهار پس از آن‌که طالبان درب دانشگاه‌ها را بر روی دختران مسدود کرده‌اند، خودکشی کرده است.

Archived-Tweet

یکی دیگر از کاربران توییتر اما با نشر دو تصویر متفاوت مدعی است که پس از مسدود شدن دانشگاه‌ها بر روی دختران، دو دانش‌جوی دانشگاه‌های بلخ و ننگرهار خودکشی کرده‌اند. این کاربر هم‌چنان گفته است که یکی از آنان دانش‌جوی دانشکده‌ ژورنالیزم دانشگاه بلخ و دیگری دانش‌جوی دانشکده طب دانشگاه ننگرهار بوده است.

https://twitter.com/AntiTalibanNews/status/1605513615422853120

Archived-Tweet

از سوی دیگر، شماری از کاربران یوتیوب نیز این ادعا و تصاویر را منتشر کرده‌اند. یکی از کاربران این پلتفرم در ۲۴ دسامبر ۲۰۲۲ میلادی با نشر یک نوار تصویری حاوی تصویرهای دو دختر نگاشته است که پس از مسدود شدن دانشگاه‌ها بر روی دختران، دو دانش‌جوی دانشگاه‌های بلخ و ننگرهار خودکشی کرده‌اند.

یافته‌های ما در پیوند به این ادعا و تصویر نشان می‌دهد که کاربران هم‌زمان با نشر یک ادعای تایید نشده، تصویر جسد یک مجری پاکستانی را منتشر کرده‌اند.

بررسی واقعیت: یافته‌های ما در پیوند به این ادعا نشان می‌دهد که کاربران رسانه‌های اجتماعی یک ادعای تایید نشده را منتشر کرده‌اند. نتایج جست‌وجوی ما در پیوند به خبر خودکشی دانش‌جوی دانشکده طب دانشگاه ننگرهار هیچ یافته‌ی را در پی نداشته است. از سوی دیگر، یافته‌های ما در پیوند به تصویری که در آن جسد یک دختر خانم مشاهده می‌شود، نشان می‌دهد که این تصویر از جسد یک مجری پاکستانی برداشته شده است. بر بنیاد یافته‌های به‌دست آمده، گلالی، یکی از مجریان زن در شهر مردان خیبرپختون‌خواه توسط دوستان شوهرش به قتل رسیده است.

نوار تصویری که در آن جسد گلالی مشاهده می‌شود در فبروری ۲۰۱۹ میلادی در برخی از کانال‌های یوتیوب بارگذاری شده‌اند.

کانال یوتیوب Aizaz-Tv ویدیوی از جسد گلالی را در ۲۲ فبروری ۲۰۱۹ میلادی بارگذاری کرده است. در شرح آن گفته شده که این ویدیو از جنازه گلالی، یکی از مجریان پشتو است.

یکی دیگر از کاربران یوتیوب نیز این نوار تصویری را در ۲۳ فبروری ۲۰۱۹ میلادی منتشر کرده است. این کاربر هم‌چنان در شرح این ویدیو از مرگ گلالی، مجری پشتو خبر داده است.

از سوی دیگر، در ۲۲ فبروری ۲۰۱۹ میلادی وبسایت اکسپرس‌تریبیون نیز با نشر گزارشی از مرگ گلالی، یکی از مجریان پشتو خبر داده است. در گزارشی که این وبسایت منتشر کرد، آمده است که وی پس از شکنجه توسط دوستان شوهرش در مردان پشاور کشته شده است. این وبسایت هم‌چنان گزارش داده که پس از به قتل رسیدن گلالی، شوهر او فرار کرده است. به نقل از گزارش پس از آن‌که رابطه گلالی با شوهرش به تنش می‌کشد، او با خواهرش در پشاور، پاکستان مسکن‌گزین شده بود.

The Express Tribune / Archived-Link

یافته‌های ما در پیوند به دومین تصویری که به عنوان تصویر دانش‌جوی دانشکده ژورنالیزم دانشگاه بلخ منتشر شده نیز نشان می‌دهد که این تصویر قدیمی است. بر بنیاد یافته‌های به‌دست آمده، این تصویر از دانش‌جویان دانشگاه کابل است. ما این تصویر را چندی پیش مورد بررسی قرار داده و نتایج به‌دست آمده را در ۲۳ دسامبر ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده‌ایم.

برای خواندن این بررسی واقعیت روی این لینک کلیک کنید

خلاصه: در پی ممنوعیت دختران از آموزش در افغانستان؛ برخی از کاربران رسانه‌های اجتماعی هم‌زمان با نشر یک خبر تایید نشده مبنی بر خودکشی یک دانش‌جوی دانشگاه ننگرهار، تصویری از جسد یک هنرمند پاکستانی را منتشر کرده‌اند.

Avatar

عنوان: در پی ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان؛ کاربران با نشر تصویر جسد یک مجری پاکستانی مدعی اند که یک دانش‌جوی دانشگاه ننگرهار خودکشی کرده است

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team 

نتیجه: False

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *