
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی با نشر یک تصویر از آواره شدن زنان و کودکان چندین ولایت تاجیک نشین و به خصوص از آواره شدن زنان و کودکان ولایت پنجشیر خبر دادهاند. کاربران مدعی اند که در اثر ادامه جنگ در پنجشیر زنان و کودکان آن ولایت به کوهها پناه بردهاند.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به تصویر نشر شده با استفاده از موتورهای جستجوی تصاویر نشان میدهد که کاربران تصویری از زنان و کودکان یمنی را به عنوان آوارهگان پنجشیر همهگانی کردهاند.
ادعا: شماری از کاربران شبکههای اجتماعی با نشر یک تصویر از آواره شدن زنان و کودکان چندین ولایت تاجیک نشین و به خصوص از آواره شدن زنان و کودکان ولایت پنجشیر خبر دادهاند. در تصویری که از سوی کاربران منتشر شده است زنان و کودکانی مشاهده میشوند که با اشیای دسته داشتهی شان از دامنهی یک کوه در حال بالا رفتن اند.
فیسبوک: از ۱۳ می ۲۰۲۲ میلادی به اینسو شماری از کاربران فیسبوک با نشر این تصویر مدعی اند که در نتیجه ادامه جنگ در پنجشیر زنان و کودکان آن ولایت به کوهها پناه بردهاند. و اما برخی از کاربران غیرت و شهامت زنان ولایتهای تاجیک نشین را ستوده و با انتقاد از نهادهای مدافع حقوق بشر گفتهاند که جهان و نهادهای حقوق بشر سکوت شان را چه توجیه خواهند کرد.

Facebook-Post | Facebook-Post | Facebook-Post | Facebook-Post |
Archived-Post | Archived-Post | Archived-Post | Archived-Post |
توییتر: این ادعا و تصویر در میان کاربران این رسانه همچنان دست به دست شده است.
در ۱۳ می ۲۰۲۲ میلادی، صحرا کریمی، رییس پیشین افغان فیلم با نشر این تصویر در صفحهی توییترش گفته است که برای این عکس باید مرثیهها نوشت. در ادامهی یادداشت خانم کریمی همچنان آمده است: ” تو گویی که بار تاریخی غربتِ یک سرزمین را با خود حمل میکند؛ که زنانِ سرگردان، آواره و پناه برده به کوه؛ و تکرار مکررِ مصیبت و این شومی بی پایان هجرت“.
از سوی دیگر نیلوفر ابراهیمی، عضو پیشین مجلس نمایندهگان افغانستان نیز با نشر این تصویر در صفحهی توییترش غیرت و شهامت زنان ولایتهای تاجیک نشین را مورد ستایش قرار داده است.
بررسی واقعیت: یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به تصویر نشر شده با استفاده از موتورهای جستجوی تصاویر نشان میدهد که کاربران تصویری از زنان و کودکان یمنی را به عنوان آوارهگان پنجشیر همهگانی کردهاند. شماری از خبرنگاران و فعالان رسانهی تایید کردهاند که این تصویر از زنان و کودکان یمنی است.
در ۱۷ اپریل ۲۰۲۲ میلادی کاربری به اسم زينالعابدين الضبيبي این تصویر را در صفحهی توییترش منتشر کرد و گفت که این تصویر مربوط به ریمه است. او این تصویر را روایتگر رنج اهالی آن منطقه عنوان کرده و گفته است که مردم آن منطقه با کمبود آب روبرو اند.
در ۱۳ می ۲۰۲۲ میلادی، سعاد الصلاحی، خبرنگار بیبیسی نیز با نشر این تصویر در صفحهی توییترش از رنج زنان آستان ریمه نگاشته است. او گفته است که زنان آن منطقه با پیمودن فاصلهی زیاد آب را در روستاهای بالای آن کوه میرسانند.
از سوی دیگر در ۱۴ می ۲۰۲۲ میلادی، تاجالدین سروش، خبرنگار افغانستان اینترنشنال نیز با نشر این تصویر در صفحهی توییترش تایید کرده است که این تصویر متعلق به یمن است.
ریمه در بخش غربی جمهوری یمن و در بین ذمار و الحدیده واقع شده است. این آستان در ۲۰۰ کیلومتری صنعا، پایتخت یمن قرار دارد.
نتیجهگیری: کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان تصویری از زنان و کودکان یمنی را به عنوان تصویر زنان و کودکان آوارهی پنجشیری منتشر کردهاند.

عنوان: از ریمه تا به پنجشیر؛ تصویری که روایتگر آوارهگی زنان و کودکان پنجشیری شد از یمن است
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: Misleading