شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان با نشر یادداشتی در پیوند به داروی پاراستامول (P-500) ادعا کرده‌اند که این دارو حاوی خطرناک‌ترین ویروس به‌نام ماچوپو (Machupo) است.

یافته‌های فاکت‌کریسیندو نشان می‌دهد که این ادعا نادرست بوده و وجود ویروس ماچوپو (Machupo) در داروی یاد شده تثبیت نشده است.

ادعا: شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان یادداشتی در پیوند به داروی پاراستامول (P-500) را بازنشر کرده‌اند. آنان گفته‌اند که پاراستامول (P-500) حاوی ویروس ماچوپو(Machupo) بوده و این ویروس یکی از خطرناک‌ترین و کشنده‌ترین ویروس‌ها در جهان است. کاربران داروی جدید پاراستامول (P-500) را سفید و براق توصیف و مردم را از استفاده آن منع کرده‌اند. این ادعا در پیوند به پاراستامول (P-500) از سال 2017 میلادی به این‌سو در صفحات رسانه‌های اجتماعی همه‌گانی شده است.

این ادعا در پیوند به پاراستامول (P-500) از سال 2017 میلادی به این‌سو در صفحات رسانه‌های اجتماعی همه‌گانی شده است.

Facebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-Post
Archived-LinkArchived-LinkArchived-LinkArchived-LinkArchived-LinkArchived-Link

بررسی واقعیت: یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به این ادعا نشان می‌دهد که کاربران ادعای نادرستی را همه‌گانی کرده‌اند و تاکنون وجود ویروس ماچوپو (Machupo) در داروی پاراستامول (P-500) تثبیت نشده است.

در 16 آگست 2018 میلادی فاکت‌کریسیندو هم‌چنان با نشر یک بررسی واقعیت در پیوند به این ادعا تایید کرد که کاربران دست به نشر شایعه زده‌اند و داروی پاراستامول (P-500) فاقد ویروس ماچوپو (Machupo) می‌باشد.

Factcrescendo / Archived-Link

از سوی دیگر، شماری از سایت‌های خبری نیز با رد این ادعا گفته‌اند که داروی پاراستامول (P-500) حاوی ویروس ماچوپو (Machupo) نمی‌باشد.

در 8 فبروری 2017 میلادی وبسایت NST به نقل از وزارت بهداشت مالزی نیز گزارش داده است که این دارو فاقد ویروس ماچوپو (Machupo) است. در این گزارش گفته شده است که وزارت بهداشت آن کشور شایعاتی که در پیوند به داروی پاراستامول (P-500) منتشر شده بود را رد کرده است. در این گزارش به نقل از دکتر نورهشام عبدالله، مدیر کل بهداشت داتوک آمده است که ویروس ماچوپو (Machupo) نمی‌تواند در محیط‌های خشک مانند قرص‌های پاراستامول زنده بماند و حامل این ویروس مدفوع و ادرار جونده‌گان آلوده می‌باشد.

NST / Archived-Link

با این حال، در 2 آگست 2017 میلادی سازمان علوم بهداشت (HSA) هم‌چنان با نشر اعلامیه‌ای این ادعا را رد کرده است. در این اعلامیه گفته شده است که سازمان علوم بهداشت (HSA) یادداشت‌ها در پیوند به موجودیت ویروس ماچوپو (Machupo) در داروی پاراستامول (P-500) را نادرست و نیرنگ می‌پندارد.

ماچوپو (Machupo) چیست؟ در این اعلامیه هم‌چنان گفته شده است که ماچوپو (Machupo) یک ویروس بولیوی (BHF) بوده که با تب و خون‌ریزی همراه است. دردهای عضلانی، تب، خون‌ریزی لثه و ایجاد تشنج از جمله علایم آن گفته شده است. ماچوپو (Machupo) از طریق تماس مستقیم و بیشتر از طریق بزاق، مدفوع و ادرار جونده‌گان آلوده به سایر زنده جان‌ها منتقل می‌شود. اعلامیه تاکید می‌کند که نشانه‌های عفونت این ویروس تا‌کنون فقط در آمریکای جنوبی ثبت شده است.

HSA / Archived-Link

نتیجه‌گیری: ادعای مبنی بر موجودیت ویروس ماچوپو (Machupo) در پاراستامول (P-500) تکذیب شده است.

Avatar

عنوان: داروی پاراستامول P-500 حاوی ویروس ماچوپو نیست

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team

نتیجه: False