
کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان تصاویر بتهای که در آب انداخته شدهاند را منتشر کردند. آنان با نشر این تصاویر اذعان کردهاند که تندیسهای خدایان از مردم هند در مقابل ویروس کرونا محافظت نتوانسته و هندیها این بتها را در جادهها رها کردهاند.
یافتههای تحقیق ما نشان میدهد که تصویرهای نشر شده، تصاویر بتهای اند که از سوی هندیها در پایان جشنوارهها و مراسمهای دینی در آبها انداخته شدهاند.
ادعا: در (25 می 2021) شماری از کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان تصاویر بتهای شناور در آب را منتشر کردهاند. در این تصاویر دیده میشود که شمار زیادی از تندیسهای خدایان مردم هند در آب دریاها انداخته شده است. کاربران با نشر تصویرها ادعا کردهاند که این بتها از مردم هند در مقابل ویروس کرونا محافظت نتوانسته است. به نقل از کاربران مردم هند از نگهداری این بتها دست کشیده و آنها را در جادهها ترک کردهاند.
بررسی واقعیت: در پیوند به تصویرهای نشر شده، با استفاده از ابزارهای جستجوی تصاویر تحقیق کردیم. یافتههای ما نشان میدهد که تصویرهای نشر شده از سوی کاربران، تصاویر جشنوارهها مراسمهای اعتقادی مردم هند اند که سالانه در این کشور برگزار میشوند. براساس یافتههای ما این تندیسها در پایان هر جشنواره به دریا انداخته میشوند.
نخستین تصویر را در (3 اکتبر 2019) وبسایت اندیاتایمز(Indiatimes) منتشر کرده است. به نقل از این وبسایت حکومت انداختن بتها را در رود گنگا ممنوع کرده و گفته است که متخلفان را جریمه نقدی میکند.
تصویر دومی در (9 اکتبر 2019) از سوی وبسایت اسکوپوپ(Scoopwhoop) منتشر شده است. این وبسایت با نشر این تصویر نگاشته است که در طی صد سال این نخستین بار است که بتها سپس از جشنواره دورگاپوجا از سوی ساکنان دهلی در یامونا رها نشدهاند. به نقل از این وبسایت رهاسازی بتها در رودخانهها یکی از دلیلهای آلودهگی آب در هند است.
وبسایت نیوزمتر(Newsmeter) تصویر سومی را در (12 آگست 2019) منتشر کرده است. به نقل از نیوزمتر(Newsmeter) این تصویر از جشنواره داشاما است که در حیدرآباد برگزار گردیده است. این وبسایت نگاشته است که جشنواره داشاما و گانشچاتورتی با هم مشابه بوده و هردو جشنواره برای مدت ده روز ادامه مییابند و در پایان این جشنوارهها، مجسمههای این دو خدا در آب رها میشوند. این وبسایت همزمان با نشر این تصویر و با تاکید بر حفظ سلامت محیط زیست از شهروندان خواسته است که برای جشنواره گانشویسارجان از احمدآباد الگو بگیرند.
این در حالیاست که چندی قبل کاربران رسانههای اجتماعی ویدیوی مراسم گانشچاتورتی را نیز منتشر کردند. کاربران همچنان با نشر ویدیو مدعی بودند که مجسمههای خدایان از مردم در مقابل ویروس کرونا محافظت نتوانسته و مردم از این جهت خدایان را به دریا انداختهاند. فاکتکریسیندو(Factcrescendo) در پیوند به ویدیوی نشر شده همچنان تحقیق کرد و دریافته است که ویدیوی نشر شده از سوی کاربران، یک ویدیوی قدیمی از مراسم جشنواره گانشچاتورتی بوده است. براساس یافتههای ما این جشنواره بیشتر در آستانهای ماهاراشترا و اندراپرادش برگزار میگردد.
نتیجهگیری: کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان تصاویر جشنوارهها و مراسمهای اعتقادی که در هند برگزار شدهاند را نشر کرده و گفتهاند که مردم مجسمههای خدایان شانرا را در جادهها ترک گفتهاند.

عنوان: تصاویر خدایان شناور در آبهای هند با ادعای دروغین در فضای شبکههای اجتماعی وایرال شد
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: False