در پی جاری شدن سیلاب در ولایت لوگر چندین قطعه تصویر نامرتبط و قدیمی به عنوان تصویرهای این رویداد همه‌گانی شده‌اند

International Misleading

در ادامه وقوع سیلاب‌ها در افغانستان، ولسوالی خوشی ولایت لوگر نیز از این آفت طبیعی بی‌بهره نمانده است. بر بنیاد گزارش‌های برخی از رسانه‌های داخلی افغانستان، در اثر جاری شدن سیل در ولسوالی خوشی ولایت لوگر دست‌کم ۲۰ نفر به شمول زنان و کودکان کشته شده‌اند. و اما این خبر در صفحات رسانه‌های اجتماعی همراه با تصویرهای متفاوت بازتاب یافته است.

شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی از ۲۰ آگست ۲۰۲۲ میلادی برابر با ۲۹ اسد ۱۴۰۱هجری‌شمسی، با نشر چندین قطعه تصویر متفاوت هم‌چنان از جاری شدن سیلاب در ولایت لوگر خبر داده‌اند. کاربران تصویرهای نشر شده را تصاویر سیلاب زده‌گان و زیان‌های به‌جا مانده ناشی از این سیلاب عنوان کرده‌اند. آنان گفته‌اند که وقوع سیلاب در ولسوالی خوشی ولایت لوگر تلفات انسانی و خسارات مالی هنگفتی را به‌جا گذاشته است. با این حال، یافته‌ها در پیوند به شماری از تصویرهای نشر شده نشان می‌دهد که این تصویرها از ولایت لوگر نیستند. 

Facebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-Post
Archived-PostArchived-PostArchived-PostArchived-Post

بررسی واقعیت: یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به تصویرهای که هم‌زمان با این خبر منتشر شده‌اند، نشان می‌دهد که این تصویرها از ولسوالی خوشی ولایت لوگر نیستند. بر بنیاد یافته‌های به‌دست آمده، کاربران تصویرهای قربانیان سیلاب پاکستان و نیز یک تصویر قدیمی را به عنوان تصاویر سیلاب زده‌گان ولسوالی خوشی ولایت لوگر و خسارات ناشی از این سیلاب همه‌گانی کرده‌اند.

در ادامه این بررسی واقعیت، یافته‌های که در پیوند به هر تصویر به‌دست آمده به اشتراک گذاشته شده‌اند. 

تصویر اول دوم: در این تصویرها دست‌ها و جسد مردی مشاهده می‌شود که در میان رسوبات سیلاب گیر مانده است. تحقیقات فاکت‌کریسیندو در پیوند به این تصویرها نشان می‌دهد که این تصویرها از یک مرد پاکستانی است که در نتیجه جاری شدن سیلاب در منطقه سراییکی در بین رسوبات سیلاب گیر مانده و جان باخته است.

عمران گبول، روزنامه‌نگار روزنامه داون تصویر اولی را در صفحه‌ی توییترش منتشر کرده و در شرح آن گفته است که این تصویر متعلق به جسدی است که پس از سیلاب در منطقه سراییکی واسیب کشف شده است.

https://twitter.com/gabolizm/status/1560675981886889984

Archived-Tweet

عمران گبول در تماسی به فاکت‌کریسیندو تایید کرده که این تصویر از یک مرد پاکستانی است. او گفت که این تصویر از جریان عملیات امدادی در تونسه شریف، آستان پنجاب پاکستان برداشته شده است. آقای گبول در پیوند به این تصویر هم‌چنان گفته است که یک افسر کمک‌رسان این تصویر را با او شریک کرده است. او تصویر دیگری که از آن منطقه گرفته شده است را نیز با فاکت‌کریسیندو به اشتراک گذاشته است. در تصویری که آقای گبول با فاکت‌کریسیندو شریک کرده است، نیروهای کمک‌رسان در حال بیرون آوردن یک جسد از بین رسوبات سیلاب مشاهده می‌شوند. 

برای خوانش این مطلب به این لینک‌ها سر بزنید: ۱- لینک دری ۲- لینک انگلیسی

جست‌وجوهای فاکت‌کریسیندو در پیوند به عملیات نجات در تونسه شریف منجر به یافتن یک نوار تصویری شد. در این نوار تصویری بعد از ۱دقیقه و ۱۲ ثانیه، لحظه‌های حفاری اطراف این جسد مشاهده می‌شود. در این نوار تصویری، دومین تصویری که کاربران به عنوان تصویر قربانی سیلاب ولسوالی خوشی منتشر کرده‌اند نیز مشاهده می‌شود. دیده می‌شود که این تصویر نیز متعلق به همان مرد پاکستانی است که عمران گبول، روزنامه‌نگار روزنامه داون، اصالت آن را به فاکت‌کریسیندو تایید کرده است.

تصویر سوم: در سومین تصویر جسدهای چند کودک مشاهده می‌شوند که در اثر سیلاب جان باخته‌اند. یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به این تصویر حاکی از قدیمی بودن آن است. بر بنیاد یافته‌های به‌دست آمده، نزدیک به چهار سال از نشر این تصویر در شبکه‌های اجتماعی سپری می‌شود.

کاربری این تصویر را در صفحه‌ی فیس‌بوکش در اپریل ۲۰۱۹ میلادی منتشر کرده است. او با نشر این تصویر گفته است که این کودکان در اثر جاری شدن سیلاب در ولایت فاریاب جان باخته‌اند. فاکت‌کریسیندو تاکید بر تاریخ نشر و قدیمی بودن این تصویر دارد. 

Facebook-Post / Archived-Post

هم‌زمان با نشر خبر وقوع سیلاب در ولسوالی خوشی ولایت لوگر، چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط در صفحات رسانه‌های اجتماعی همه‌گانی شد. بر بنیاد یافته‌های فاکت‌کریسیندو، شماری از این تصویرها از جسد یک مرد پاکستانی و نیز یکی از این تصویرها قدیمی است.

Avatar

عنوان: در پی جاری شدن سیلاب در ولایت لوگر چندین قطعه تصویر نامرتبط و قدیمی به عنوان تصویرهای این رویداد همه‌گانی شده‌اند

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team 

نتیجه: Misleading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *