گاردین، ایندیا تودی و نیز شمار دیگری از رسانه‌ها تصویری از سال ۲۰۱۹ را به عنوان تصویر انفجار اخیر کابل همه‌گانی کرده‌اند

False International

در پی نشر گزارش‌ها مبنی بر وقوع یک انفجار در منطقه خیرخانه شهر کابل، شماری از رسانه‌ها به شمول گاردین و ایندیا تودی تصویری را به عنوان تصویر این انفجار منتشر کرده‌اند.

یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به تصویر نشر شده نشان می‌دهد که هم‌زمان با نشر این گزارش‌ها، تصویر قدیمی از حمله طالبان بر ساختمان وزارت دفاع ملی افغانستان همه‌گانی شده است.

ادعا: وقوع انفجار مهیب روز چهارشنبه، ۲۶ اسد ۱۴۰۱ هجری‌شمسی برابر با ۱۷ آگست ۲۰۲۲ میلادی، بر یک مسجد در شهر کابل دست کم ۲۱ کشته بر جا گذاشت.

یک مقام اطلاعاتی طالبان که نخواست نامش فاش شود به رویترز گفته است که این انفجار در میان نمازگزارن در داخل یک مسجد در منطقه خیرخانه شهر کابل رخ داده است.

در پی وقوع این انفجار، شماری از رسانه‌ها یک تصویر را نیز به عنوان تصویر این رویداد منتشر کرده‌اند. در این میان گاردین این تصویر را تصویر انفجار روز چهارشنبه، ۱۷ آگست ۲۰۲۲ میلادی عنوان کرده است. گاردین در شرح این تصویر به نقل از یک مقام اطلاعاتی طالبان نگاشته است که این انفجار در مسجدی در منطقه خیرخانه شهر کابل رخ داده است. این رسانه از توییتر هم‌چون صاحب امتیاز این تصویر نام برده است.

از سوی دیگر، ایندیا تودی(India Today)، هندوستان تایمز(Hindustan Times)،‌ تایمزآف‌ایندیا (Times of India) و Asian News International نیز این تصویر را به عنوان تصویر انفجار اخیر شهر کابل همه‌گانی کرده‌اند.

ایندیا تودی(India Today) با نشر این تصویر هم‌چنان گفته است که آنان تنها رسانه‌ی حاضر در محل وقوع این حادثه بوده است.

Archive Link

بر اساس یافته‌های فاکت‌کریسیندو این تصویر از جریان حمله بر ساختمان وزارت دفاع ملی افغانستان است. وبسایت Getty Images با نشر این تصویر از حمله بر ساختمان وزارت دفاع ملی افغانستان در ۱ جولای ۲۰۱۹ میلادی خبر داده و گفته است که در اثر انفجار یک بمب‌گذار انتحاری ۱۰ نفر کشته و ۶۵ نفر زخمی شده‌اند. به نقل از این وبسایت، مقام‌ها و رسانه‌های محلی افغانستان تایید کرده‌اند که به دنبال این انفجار درگیری‌های مسلحانه نیز در ساحه صورت گرفته است. این وبسایت از هارون سباوون به عنوان عکاس این تصویر برای خبرگزاری انادولو نام برده است.

Archive Link

فاکت‌کریسیندو با استفاده از جست‌وجوی کلیدواژه‌ها در گوگل، خبرهای مرتبط به حمله بر ساختمان وزارت دفاع ملی افغانستان را نیز دریافته است. بر بنیاد گزارش وکس، طالبان مسوولیت این حمله پیچیده که با استفاده از یک موتر بمب و نیز درگیری‌های مسلحانه طولانی مدت بوده است را به عهده گرفته‌اند. در گزارش این رسانه نیز آمده است که یک موزیم جنگی خصوصی،‌ یک ایستگاه تلویزیون، مکتب‌ها و باشگاه‌های ورزشی در اثر انفجاری که توسط طالبان انجام شده است، آسیب دیده‌اند.

نیویورک‌تایمز هم‌چنین امتیاز این تصویر که در سال ۲۰۱۹ میلادی منتشر شده است را به هارون سباوون، عکاس خبرگزاری آنادولو داده است. در این گزارش آمده است که حمله‌ی پیچیده طالبان شامل موتر بمب‌گذاری شده و حمله مهاجمان در کابل دست کم ۴۰ نفر کشته برجای گذاشته است. یک مقام ارشد دفاعی کابل گفته است که ۶ نفر از نیروهای امنیتی کشته و ۲۰ نفر دیگر آنان زخمی شده‌اند. این مقام هم‌چنان در مورد تلفات غیرنظامیان گفته است که در نتیجه این حمله ۳۴ نفر غیرنظامی کشته و نیز ۶۳ نفر غیرنظامی دیگر زخمی شده‌اند.

از سوی دیگر یک مقام طالبان در بیانیه‌ای به رویترز گفته است که هدف آنان تاسیسات فنی وزارت دفاع بوده است.

تصویرهای انفجار اخیر در کابل: 

ما هم‌چنان دریافته‌ایم که رویترز و AP Images چندین تصویر انفجار اخیر که در یک مسجد در شهر کابل در ماه آگست ۲۰۲۲ میلادی رخ داده است را منتشر کرده‌اند.

یافته‌های فاکت‌کریسیندو نشان می‌دهد که تصویر نشر شده توسط گاردین و سایر رسانه‌ها مانند ایندیا  تودی، هندوستان تایمز و تایمز آف‌ایندیا ، تصویر انفجار اخیر کابل نبوده بلکه این تصویر مربوط به سال ۲۰۱۹ میلادی است. این تصویر از جریان حمله طالبان بر ساختمان وزارت دفاع ملی افغانستان گرفته شده است.

Avatar

عنوان: گاردین، ایندیا تودی و نیز شمار دیگری از رسانه‌ها تصویری از سال ۲۰۱۹ را به عنوان تصویر انفجار اخیر کابل همه‌گانی کرده‌اند

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team 

نتیجه: False

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *