همزمان با وایرال شدن چندین قطعه تصویر قدیمی در صفحات رسانههای اجتماعی یک خبر بیبنیاد در پیوند به سهمگیری نیروهای جبهه مقاومت در جنگ بلخاب نیز منتشر شد
در پی ادامه جنگ در ولسوالی بلخاب شماری از کاربران رسانههای اجتماعی همزمان با نشر چندین قطعه تصویر متفاوت از همیاری نیروهای جبهه مقاومت با نیروهای مولوی مهدی خبر دادهاند. در این خبر آمده است که با ورود نیروهای جبهه مقاومت به بلخاب، نیروهای طالبان مجبور به عقبنشینی شده و مرکز این ولسوالی به تصرف نیروهای مولوی مهدی درآمده است.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این ادعا و نیز در مورد تصویرهای نشر شده نشان میدهد که کاربران همزمان با نشر یک خبر بیبنیاد در پیوند به سهمگیری نیروهای جبهه مقاومت به هدف همیاری با مولوی مهدی در جنگ بلخاب ، چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط را نیز همهگانی کردهاند.
ادعا: در پی ادامه جنگ در ولسوالی بلخاب شماری از کاربران رسانههای اجتماعی همزمان با نشر چندین قطعه تصویر متفاوت از همیاری نیروهای جبهه مقاومت با نیروهای مولوی مهدی، فرمانده ناراضی هزارهتبار طالبان خبر دادهاند. کاربران گفتهاند که طالبان به قصد از بین بردن مولوی مهدی از ولایتهای همجوار به بلخاب یورش برده بودند. به نقل از کاربران با ورود نیروهای جبهه مقاومت به بلخاب، نیروهای طالبان مجبور به عقبنشینی شدهاند و مرکز این ولسوالی به تصرف نیروهای مولوی مهدی درآمده است. کاربران این ادعا و تصاویر را در ۲۳ جون ۲۰۲۲ میلادی همهگانی کردهاند.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این ادعا حاکی از آن است که کاربران یک ادعای بیبنیاد مبنی بر همیاری نیروهای جبهه مقاومت با مولوی مهدی، فرمانده ناراضی هزارهتبار طالبان را منتشر کردهاند.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این خبر از وبسایت رسمی جبهه مقاومت و نیز از صفحهی توییر سخنگوی این جبهه دیدن کرده است. یافتههای این بازدید نشان میدهد که تا کنون جبهه مقاومت و مولوی مهدی در جنگ مشترک علیه طالبان توافق نکردهاند و نیز هیچگونه گزارش موثق مبنی بر مداخله نیروهای جبهه مقاومت در جنگ بلخاب وجود ندارد.
وبسایت جبهه مقاومت در ۲ سرطان ۱۴۰۱ هجریشمسی برابر با ۲۳ جون ۲۰۲۲ میلادی، از لشکرکشی طالبان به بلخاب خبر داده است. در این خبر آمده است که بیش از ۳هزار نیروی طالبان به هدف جنگ به ولسوالی بلخاب یورش برده بودند. این خبر تایید میکند که فقط نیروهای مردمی بلخاب در مقابل این حمله طالبان ایستادهگی کردهاند و نیز در این خبر هیچ اشارهی به همکاری و یا مشارکت سایر گروهها در این نبرد نشده است.
از سوی دیگر یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به تصویرهای که همزمان با این ادعا منتشر شدهاند نیز نشان میدهد که کاربران چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط را همهگانی کردهاند. در ادامهی این بررسی واقعیت، یافتههای بهدست آمده در مورد هر یک از این تصویرها به اشتراک گذاشته شده است.
تصویر اول: در اولین تصویر یک هاموی نظامی در حال تیراندازی در شبهنگام مشاهده میشود. این تصویر را وبسایت عدننیوز در ۱۹ مارچ ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده است. همزمان با نشر این تصویر از پیشرفت نبردهای شبهنگام نیروهای ارتش یمن در مارب گزارش شده است. در این گزارش آمده است که دهها نفر از شبهنظامیان حوثی در درگیری با نیروهای ارتش در غرب آستان مارب کشته و زخمی شدهاند. مارب یکی از آستانهای یمن است و این آستان در شمال شرقی صنعا، پایتخت آن کشور قرار گرفته است.
تصویر دوم: در دومین تصویر یک میل تفنگی مشاهده میشود که در شبهنگام در حال تیراندازی است. تصویر کامل این صحنه را وبسایت یاهونیوز در ۱۷ می ۲۰۱۹ میلادی و وبسایت سیبیاس نیوز در ۳۰ جولای ۲۰۱۹ میلادی منتشر کردهاند. در تصویر اصلی چندین نفر نظامی مشاهده میشوند که همراه با سلاحهای دست داشته شان سرگرم تیراندازی اند. وبسایتهای یاهو و سیبیاس در شرح تصویر نشر شده نگاشتهاند که این تصویر در ۱۵ می ۲۰۱۹ میلادی برداشته شده است. به نقل از آنان، در این تصویر شماری از سربازان ارتش ملی حکومت پیشین افغانستان مشاهده میشوند که در یکی از پایگاهها نظامی در ولسوالی گذره ولایت هرات سرگرم آموزش اند. یاهونیوز امتیاز این تصویر را به خبرگزاری فرانسه داده و از هوشنگ هاشمی به عنوان عکاس آن نام برده است.
تصویر سوم: در سومین تصویر ردیف شعلههای آتش در یک جاده مشاهده میشود. این تصویر نیز در شبهنگام برداشته شده است. این تصویر را انا-نیوز در ۲۸ جون ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده است. این وبسایت همزمان با نشر این تصویر گزارش داده است که طالبان مناطق جدیدی را در مرز با تاجیکستان و ازبکستان تصرف کردهاند.
این تصویر را یکی از کاربران فیسبوک در ۲۶ جون ۲۰۲۱ میلادی نیز منتشر کرده است. او تصویر نشر شده را متعلق به ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب دانسته و امیتاز آن را به خبرگزاری پژواک داده است.
بر بنیاد یافتههای فاکتکریسیندو، تا کنون ۴ سرطان ۱۴۰۱ هجریشمسی برابر با ۲۵ جون ۲۰۲۱ میلادی، هیچ گزارشی از منابع معتبر در پیوند به مشارکت نیروهای جبهه مقاومت در نبرد بلخاب وجود ندارد. فاکتکریسیندو همچنان دریافته است، تصویرهای که همزمان با ادعای همکاری نیروهای جبهه مقاومت در بلخاب با مولوی مهدی در مبارزه علیه طالبان نشر شدهاند، قدیمی و نامرتبط اند.
عنوان: همزمان با وایرال شدن چندین قطعه تصویر قدیمی در صفحات رسانههای اجتماعی یک خبر بیبنیاد در پیوند به سهمگیری نیروهای جبهه مقاومت در جنگ بلخاب نیز منتشر شد
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: Misleading