تلاش‌های جدید در جهت ساخت روابط پاکستان و افغانستان؛ اما در عین حال، حمله هوایی پاکستان در پکتیا پیچیدگی‌های روابط را نشان می‌دهد!

Insight International

بر اساس تحقیقات و گزارش ها افغانستان و پاکستان در طول تاریخ روابط خوب و ثابت برقرار نکرده اند و پژوهشگران نشان داده اند که پاکستان از مدت ها قبل تلاش کرده در امور داخلی و خارجی افغانستان مداخله کند.

در این اواخیر پاکستان توقع داشت که با روی کار آمدن رژیم دوم طالبان، فضای روابط نزدیک و دوستانه بین دو کشور ایجاد شود. اما تنش های ادامه دار میان دو کشور نشان می دهد که روابط پاکستان و افغانستان همچنان تیره است.

اخیراً در 24 دسامبر، نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان، محمدصادق خان، راه حل چالش های دو کشور را با مقامات مختلف طالبان (امارت اسلامی) در کابل گفتگو کرد. اما در عین وخت جت های پاکستانی در ولسوالی برمل ولایت پکتیا در افغانستان حملات هوایی انجام دادند. سفر هیأت پاکستانی به کابل از یک سو و از سوی دیگر حملات هوایی جت های پاکستانی در پکتیا پیچیدگی روابط دو کشور را نشان می دهد.

سوال این است که چرا روابط پاکستان و افغانستان اغلب در وضعیت تنش‌آمیزی قرار دارد؟ واکنش های سیاسی به حمله هوایی پاکستان در ولسوالی برمل پکتیا چیست؟ منظور از دخالت پاکستان در امور داخلی افغانستان چیست؟ پاکستان از چه نوع حکومتی در افغانستان حمایت می کند؟ آیا امیدهای پاکستان با ورود دوم طالبان به افغانستان برآورده شده است؟ … به این سوالات مهم و جدید در این توضیح دهنده فکت کرسندو پاسخ داده شده است که شما را به خواندن آن دعوت می کنم!

آخرین وضعیت روابط طالبان و پاکستان:

در تاریخ ۲۴ دسامبر ۲۰۲۴، محمد صادق خان، نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان، به کابل سفر کرد و در آنجا با وزیر سرپرست وزارت‌ امور داخله و امور خارجه امارت اسلامی و دیگر مقامات طالبان در مورد راه‌حل‌های چالش‌های موجود میان دو کشور گفتگو کرد.

در اعلامیه‌ای که از سوی وزارت امور داخله منتشر شده، آمده است که وزیر سرپرست، خلیفه سراج‌الدین حقانی، با نماینده ویژه پاکستان، صادق خان، دیدار کرده است. این اعلامیه افزوده که در این دیدار، دو طرف در مورد بهبود روابط افغانستان و پاکستان و حل مشکلات موجود بین دو کشور بحث و تبادل نظر کرده‌اند.

نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان، محمد صادق خان، همچنین در صفحه ایکس خود تصاویری از دیدار با سراج‌الدین حقانی منتشر کرده و در مورد احیای روابط دوجانبه اظهار نظر کرده است.

ارشیف

نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان، صادق خان، علاوه بر دیدار با سراج‌الدین حقانی، با وزیر سرپرست وزارت امور خارجه اسلامی امارت (طالبان) امیر خان متقی نیز ملاقات کرده است. در این دیدار، امیر خان متقی اظهار داشته که امارت اسلامی علاقمند به روابط مثبت با دولت پاکستان است و افزود که با افزایش هماهنگی میان کابل و اسلام‌آباد، روابط تجاری و ترانزیتی نیز می‌تواند گسترش یابد. 

ارشیف

سفر اخیر نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان به کابل همزمان با چه رویدادی بود؟

با وجود اینکه از یک سو نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان به کابل سفر کرد و در آنجا ملاقات‌های گرمی با مقامات ارشد اسلامی امارت (طالبان) داشت، از سوی دیگر در همان روز گزارش‌هایی منتشر شد که نشان می‌دهند جیت‌های پاکستانی در ولسوالی برمل ولایت پکتیا حملات هوایی انجام داده‌اند و در این حملات بیش از ۵۰ نفر کشته شدند و چند دیګر زخمی شدند. بیشتر قریانی های این حمله زنان و کودکان بودند.

این ملاقات‌ها از یک سو و حملات هوایی از سوی دیگر نشان‌دهنده پیچیدگی روابط میان دو کشور است. این حملات هوایی نگرانی‌هایی در مورد افزایش بی‌ثباتی در منطقه به وجود آورده است. کارشناسان هشدار داده‌اند که این‌گونه اقدامات یک‌جانبه می‌تواند تلاش‌ها برای کاهش بحران میان کابل و اسلام‌آباد را تضعیف کرده و یک مرحله جدید از تنش‌ها را بین دو کشور آغاز کند.

ارشیف

در پاسخ به حملات هوایی جیت‌های پاکستانی در ولسوالی برمل، وزیر سرپرست وزارت دفاع امارت اسلامی (طالبان) محمد یعقوب گفته است که حملات هوایی پاکستان بی‌پاسخ نخواهد ماند و دفاع از حریم خود را حق مسلم خود می‌داند.

ارشیف

واکنش‌های سیاسی به حملات هوایی پاکستان در ولسوالی برمل پکتیا چیست؟

زلمی خلیلزاد، نماینده سابق آمریکا برای صلح افغانستان، در صفحه ایکس خود نوشته است که به نظر می‌رسد جیت‌های پاکستانی شب گذشته (سه‌شنبه) ولسوالی برمل ولایت پکتیا را بمباران کرده‌اند. خلیلزاد گفته است که هر دو طرف باید به جای افزایش بحران، توافق کنند تا از استفاده خاک خود توسط افراد و گروه‌ها و ایجاد تهدیدات امنیتی علیه یکدیگر جلوگیری کنند.

ارشیف

رئیس‌جمهور پیشین افغانستان، حامد کرزی، حملات هوایی پاکستان در ولایت پکتیا را به شدت محکوم کرده و آن را نقض آشکار حاکمیت افغانستان دانسته است. حامد کرزی چهارشنبه، ۲۵ دسامبر ۲۰۲۴، در صفحه ایکس خود نوشته است که پاکستان همواره تلاش کرده تا افغانستان را تضعیف کند. وی افزوده است که نقش پاکستان در قبال افغانستان تخریبی بوده است.

ارشیف

پاکستان چرا در امور داخلی افغانستان دخالت می‌کند و دلایل آن چیست؟

در گزارشی ویژه از بخش پشتو صدای امریکا آمده است که پژوهشگران می‌گویند، دلایل اصلی روابط خراب میان پاکستان و افغانستان این است که پاکستان همواره در تلاش بوده است تا در افغانستان دولتی را که مورد پسند خود باشد، ایجاد کند. روابط سیاسی پاکستان با مجاهدین و همچنین با رژیم نخست طالبان در سال ۱۹۹۶ بسیار دوستانه بود. اما زمانی که رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ سرنگون شد، روابط سیاسی پاکستان با حکومت جدید افغانستان (جمهوریت) در ابتدا خوب بود، اما بعدها این روابط به آن صورت پیش نرفت.

اکنون وضعیت روابط طالبان و پاکستان چگونه است؟

ریسرچ‌ها و گزارش‌ها نشان می‌دهند که پاکستان نتوانسته است همان‌طور که انتظار داشت، نفوذ خود را بر سیاست داخلی و خارجی طالبان افزایش دهد. پاکستان انتظار داشت که با روی کار آمدن دوباره طالبان، نفوذ این کشور در سیاست داخلی و خارجی افغانستان به طور قابل توجهی افزایش یابد، اما آن‌طور که پاکستان امیدوار بود، در عمل این امر محقق نشده است.

Avatar

تلاش‌های جدید در جهت ساخت روابط پاکستان و افغانستان؛ اما در عین حال، حمله هوایی پاکستان در پکتیا پیچیدگی‌های روابط را نشان می‌دهد! : TITLE

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team

نتیجه: Insight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *