
بهدنبال وقوع درگیری در مسجد الاقصی، نظامیان اسراییلی بیش از ۳۵۰ فلسطینی را بازداشت کردهاند. بر بنیاد گزارشهای نشر شده، این درگیری بامداد روز چهارشنبه، ۵ اپریل ۲۰۲۳ میلادی برابر با ۱۴ رمضان ۱۴۴۴ ه.ق رخ داده است.
با این حال، شماری از کاربران رسانههای اجتماعی با نشر چندین قطعه تصویر مدعی اند که نظامیان اسراییلی نزدیک به ۵صد نفر را بازداشت کردهاند. در تصویرهای نشر شده، صحن و داخل مسجد الاقصی، نظامیان اسراییلی و افراد اسیر شده مشاهده میشوند. کاربران این تصویرها را از ۵ اپریل ۲۰۲۳ میلادی به اینسو منتشر کردهاند.

شماری از کاربران توییتر نیز این ادعا و تصاویر را منتشر کردهاند. آنان همچنان گفتهاند که نظامیان اسراییلی نزدیک به ۵۰۰ نفر را در هنگام رفتن برای ادای نماز صبح در مسجد الاقصی بازداشت کردهاند.
یافتههای در پیوند به شماری از تصویرهای که همزمان با این خبر منتشر شدهاند، نشان میدهد که این تصاویر قدیمی اند.
بررسی واقعیت: یافتههای در پیوند به شماری از تصویرهای که همزمان با این خبر منتشر شدهاند، نشان میدهد که این تصاویر قدیمی اند. بر بنیاد یافتههای بهدست آمده، این تصاویر از رویدادهای متفاوت بوده و از نشر آنها در اینترنت چندین سال میگذرد. در ادامه، یافتههای بهدست آمده بهطور جداگانه به اشتراک گذاشته شدهاند.
تصویر نخست: در نخستین تصویر، شماری از افراد بازداشت شده مشاهده میشوند.
این تصویر را یکی از کاربران توییتر در ۲۲ اپریل ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است. در شرح این تصویر آمده است که افراد بازداشت شده، فلسطینیهای اند که سال قبل توسط نیروهای اسراییلی بازداشت شده بودند.
القسطل ویدیوی این رویداد را در ۱۵ اپریل ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است. در شرح این ویدیو گفته شده است که نیروهای اشغالگر مسجد القبلی را محاصره کرده و افراد حاضر در آنجا را مورد ضرب و شتم قرار دادهاند.
تصویر دوم: در دومین تصویر، داخل مسجد الاقصی، افراد معترض و فضای دود آلود مشاهده میشوند.
این تصویر را فرانسسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در ۱۵ اپریل ۲۰۲۲ میلادی در صفحه توییترش منتشر کرده است. او همزمان با نشر این تصویر گفته است که عبادتگاهها باید از تعرض محفوظ باشند. او حمله عمدی به غیرنظامیانی که بهطور مستقیم در درگیریها اشتراک نمیکنند را جرایم جنگی عنوان کرده است.
تصویر سوم: در سومین تصویر، شماری از نظامیان اسراییلی در شبهنگام در صحن مسجد الاقصی مشاهد میشوند.
شماری از رسانهها با نشر این تصویر در سال ۲۰۲۱ میلادی از حمله نیروهای اسراییلی به مسجد الاقصی خبر داده و گفتهاند که در اثر آن در حدود ۲۰۰ نفر نمازگزار زخمی شدهاند.

تصویر چهارم: در این تصویر یک کودک که توسط دو فرد مسلح بازداشت شده است، مشاهده میشود.
این تصویر را الیومالسابع در ۱۳ اکتوبر ۲۰۱۷ میلادی منتشر کرده است. در شرح این تصویر آمده است که این کودک فلسطینی به ظن پرتاب سنگ به سوی نیروهای اسراییلی بازداشت شده است.

تصویر پنجم: در پنجمین تصویر، گروهی از زنان در حین ادای نماز در صحن مسجد الاقصی مشاهده میشوند.
شماری از رسانهها این تصویر را در آگست ۲۰۱۳ میلادی منتشر کردهاند. آنان با نشر این تصویر از اشتراک ۳۵۰هزار نفر در مراسم گرامیداشت از شب قدر در مسجد الاقصی نگاشتهاند.

خلاصه: در پی نشر خبر یورش نظامیان اسراییلی به مسجد الاقصی، کاربران رسانههای اجتماعی چندین قطعه تصویر قدیمی را به عنوان تصاویر این رویداد منتشر کردهاند.

عنوان: در پی یورش نظامیان اسراییلی در مسجد الاقصی؛ چندین قطعه تصویر قدیمی به عنوان تصویر این رویداد بازنشر شد
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: Misleading