نیویارک تایمز سراج الدین حقانی را چگونه تعریف کرده و واکنش‌های سیاسی به آن چه هستند؟

Insight International

نیویارک تایمز در تاریخ ۲۴ اکتوبر جاری یک مقاله طولانی درباره سراج الدین حقانی، یکی از اعضای مهم طالبان و سرپرست وزیر داخله، منتشر کرده است. نویسنده این مقاله (کریستینا گولدباوم) نام دارد و او با ۷۰ نفر (کارشناسان سیاسی، سیاستمداران، مقامات افغان و نیروهای طالبان) صحبت کرده و سپس بر اساس همین مصاحبه‌ها، نظری درباره سراج الدین حقانی نوشته است که این مقاله (نظر) با واکنش‌های مختلفی روبرو شده است. 

این حیرت‌آور است که در چنین روزنامه‌ای مانند نیویارک تایمز، مقاله‌ای درباره کسی منتشر می‌شود که برای نیروهای آمریکایی از مطلوب‌ترین افراد است و بر روی سرش ۱۰ میلیون دالر جایزه نیز تعیین شده است. 

حال، نکات مهم این مقاله جدید نیویارک تایمز چه هستند؟ واکنش برخی از شخصیت‌های سیاسی به این مقاله چه بوده است؟ فکت کریسندوی به این موضوع در این ایکسپلینر پرداخته است که شما را به مطالعه آن دعوت می‌کنیم!

نیویارک تایمز در مقاله اخیر خود درباره سراج الدین حقانی چه نکات مهمی را بیان کرده است؟

در حالی که سراج الدین حقانی زمانی به عنوان چهره های بانفوذ و ترسناک در شبکه حقانی و در میان طالبان شناخته می‌شد و بر سر او ۱۰ میلیون دالر جایزه تعیین شده بود، اکنون تلاش می‌کند خود را به عنوان یک شخصیت معتدل به جهان معرفی کند.

نیویارک تایمز نوشته است که سراج الدین حقانی در مورد حقوق زنان، تحصیل دختران و مسائل دیگر دیدگاه نرم‌ و میانه دارد و در تلاش است تا در برابر محدودیت‌های وضع‌شده در این زمینه‌ها مقاومت کند.

این روزنامه همچنین در مقاله اخیر خود اشاره کرده است که او به یک چهره سیال برای ملا هبت‌الله، رهبر فعلی سخت‌گیر طالبان، تبدیل شده است.

به گفته مقاله، حقانی به‌طور فعال تلاش می‌کند تا روابط خود را با جهان گسترش دهد و تصویری قابل قبول از طالبان به جامعه جهانی ارائه کند و در این زمینه با برخی کشورهای اروپایی، روسیه و چین روابط و تعاملاتی را آغاز کرده است.

همچنین در مقاله ذکر شده که خانواده حقانی از نظر تاریخی نقشی در رهبری طالبان داشته و از گذشته روابط نزدیک و مخفی با مقامات آمریکایی داشته‌اند که می‌تواند به‌عنوان تلاشی در مذاکرات صلح و روابط دوجانبه محسوب شود.

نیویارک تایمز می‌گوید که با وجود تأکید او بر وحدت در میان طالبان، تلاش‌هایش برای تعامل با جهان می‌تواند به‌عنوان نقدی پنهانی به موضع‌های رهبر سخت‌گیر طالبان در نظر گرفته شود و برخی دیگر از چهره‌های مهم از جمله حقانی خواهان مبارزه با سخت‌گیری و تعامل با جهان هستند.

این روزنامه اضافه کرده است که آمریکا هنوز هم به‌طور محتاطانه‌ با طالبان تعامل می‌کند و از مداخله مستقیم فاصله می‌گیرد.

لازم به ذکر است که سراج الدین حقانی در مصاحبه با نیویارک تایمز هر گونه اختلافات داخلی و درگیری‌ها در صفوف طالبان را رد کرده و گفته است که طالبان به رهبری واحد و دولت و قانون مستقل دست یافته‌اند.

برای دریافت اطلاعات و معلومات بیشتر، میتوانید متن کامل نیویارک تایمز را اینجا مطالعه کنید « Is Afghanistan’s Most-Wanted Militant Now Its Best Hope for Change؟».

به اساس مقاله نیویارک تایمز، نظریات تحلیلگران به چه نتایجی شامل میشود؟؟

به نقل از برخی مقامات طالبان، حقانی به‌طور خاص برای آغاز تحصیل دختران و کار زنان در ادارات دولتی لابی کرده است. 

بسیاری از دیپلمات‌های غربی در مصاحبه با نیویارک تایمز گفته‌اند که شخصیت تغییر یافته حقانی هنوز هم مشکوک است و نمی‌دانند که آیا بر او اعتماد کنند یا خیر، زیرا او سابقه تاریخی در روابط با گروه‌های مسلح دیگر مانند القاعده دارد.

همچنین تعدادی از مقامات آمریکایی به نیویارک تایمز گفته‌اند که رد تعامل با شبکه حقانی از سوی ایالات متحده ممکن است یک اشتباه باشد.

براساس گزارش نیویارک تایمز، باور برخی تحلیلگران این است که حقانی میتواند یک نیروی بالقوه برای تغییر باشد و بتواند روابط طالبان و کشورهای غربی را دوباره تعریف کند.

برخی تحلیلگران نیز اشاره کرده‌اند که حقانی در میان گروهی از افراد طالبان قرار دارد که هنوز هم می‌توانند اقتدار ملا هبت‌الله را به چالش بکشند.

برای دریافت اطلاعات و معلومات بیشتر، میتوانید متن کامل نیویارک تایمز را که به سراج الدین حقانی اختصاص دارد، اینجا مطالعه کنید: « What We Learned Talking to the Taliban’s Most Fearsome Leader».

مقاله اخیر نیویارک تایمز در باره حقانی با چه واکنش‌ها روبرو شد؟

زلمی خلیلزاد:

زلمی خلیلزاد، که در مذاکرات صلح میان آمریکا و طالبان نقش مهم داشت، در واکنش به مقاله اخیر نیویارک تایمز گفته است که آمریکا باید با رهبران میانه‌رو طالبان مانند سراج الدین حقانی، ملا عبدالغنی برادر و ملا یعقوب به گونه‌ای رفتار کند که آینده را مدنظر داشته باشد و دشمنی‌های گذشته را فراموش کند.

خلیلزاد در صحبت‌هایش به دو نکته مهم اشاره کرده است:

اول اینکه مهم است که پذیرفته شود، حقانی در تلاش گسترش روابط دوجانبه به غرب و جهان تنها نیست، بلکه ملا محمد یعقوب، ملا برادر و دیگران نیز در این زمینه با او همراه هستند.

دومین نکته‌ای که خلیلزاد به‌صورت سوال مطرح کرده و سپس نظر خود را بیان کرده، این است که آیا برخورد آمریکا با رهبران طالبان باید بر اساس گذشته و انتقام‌جویی باشد یا بر اساس منافع و اهداف آینده‌ باشد؟

پاسخ او این است که او از گزینه دوم حمایت می‌کند، اما ما باید اراده و توانایی آن‌ها را برای تحقق وعده‌ها ارزیابی کنیم. هنوز هم زمان زیادی برای رسیدن به نتایج وجود دارد.

Archive

امرالله صالح:

در نظام جمهوری گذشته، نظر نخستین معاون رئیس‌جمهور محمد اشرف غنی، امرالله صالح متفاوت است. او به اشاره به مصاحبه سراج الدین حقانی با نیویارک تایمز گفته است: «مقاله نیویارک تایمز در اصل به نوعی عذرخواهی طالبان از بزرگ پکتیا اشاره دارد، که همکاری طولانی‌ خود را با CIA یادآوری کرده و از این طریق می‌خواهد خود را متفاوت معرفی کرده و تمایل به کودتا را نشان دهد». او همچنین به‌طور انتقادی گفته است که طالبان هنوز هم از پول‌ CIA تغذیه می‌شوند.

Archive

امرالله صالح در یک پست ایکس دیگر نیز گفته است که تغییر نام یک فرد که دیروز تروریست و برای آمریکا یکی از مطلوب‌ترین افراد بود به یک شخصیت تغیر شده و معتدل امروز، پیچیدگی‌های اعتماد به حقانی را نشان می‌دهد.

Archive

ټویت

سمیع سادات:

جنرال سمیع سادات، یکی از چهره‌های شناخته‌شده جمهوری گذشته افغانستان، در واکنش به مقاله نیویارک تایمز گفته است که شناخت سراج الدین حقانی به عنوان یک امید در مقاله اخیر خیانت به خون افغان‌ها و آمریکایی‌ها است.

او اظهار داشته است: «ما او (سراج الدین) را به عنوان قصاب کابل می‌شناسیم و به نظر می‌رسد نیویارک تایمز نام او را فراموش کرده باشد.».

Archive

ټویټ

محمد عبدالمتین قانع:

سخنگوی وزارت امور داخله طالبان، عبدالمتین قانع، در واکنش به این مقاله، سابقه تاریخی سراج الدین حقانی را با کردار فرشته ها تشبه داده است. او نوشته است که آمریکایی‌ها سراج الدین حقانی را به عنوان فرشته مرگ نامیده بودند. به گفته او، «بله، رهبران ما فرشته های مرگ آن‌ها و فرشته های نجات مسلمانان هستند.». 

Archive

ټویټ

نتیجه گیری: 

با وجود اینکه سراج الدین حقانی اختلافات داخلی طالبان را به شدت رد کرده است، اما تحلیلگران بر این باورند که کشمکش‌های داخلی وجود دارد. همچنین نیویارک تایمز در مقاله اخیر خود بر روابط و تعامل سراج الدین حقانی با جهان تأکید کرده و گفته است که او تلاش می‌کند از یک رهبر خطرناک مسلح به یک رهبر سیاسی تبدیل شود، اما آمریکا و کشورهای غربی هنوز هم به طالبان اعتماد ندارند و با وجود گذشت سه سال، هیچ حکومت یا کشوری هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

Avatar

Title:نیویارک تایمز سراج الدین حقانی را چگونه تعریف کرده و واکنش‌های سیاسی به آن چه هستند؟

Written By: Fact Crescendo Team  

Result: Insight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *