تصویر قدیمی آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی به عنوان تصویر حرم امام حسین علیه‌سلام منتشر شد

False International

کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان تصویر قدیمی یک مکان باستانی را منتشر کرده‌اند. آنان ادعا کرده‌اند که تصویر نشر شده، تصویر قدیمی حرم امام حسین(ع) است.

یافته‌های تحقیق ما نشان می‌دهد که تصویر نشر شده، تصویر حرم حر بن یزید ریاحی است.

ادعا: شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان تصویر قدیمی از یک مکان تاریخی را منتشر کردند. این تصویر به گونه‌ای سیاه و سفید بوده و در آن یک مکان باستانی مشاهده می‌شود، مکانی که به نظر می‌رسد یکی از سازه‌های سال‌های متمادی و آرام‌گاه یکی از سرداران مذهبی باشد. در این تصویر هم‌چنان عده‌ای از مردم مشاهده می‌شوند که در پیش دروازه ورودی این سازه ایستاده‌اند. این تصویر از دیر زمانی به این‌سو در رسانه‌های اجتماعی به عنوان تصویر حرم امام حسین(ع) دست به دست می‌شود. با این حال، در جریان ماه‌های اخیر کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان هم‌چنان این تصویر را به عنوان تصویر حرم امام حسین(ع) منتشر کرده‌اند. شماری از این کاربران در ادعاهای شان گفته‌اند که تصویر منسوب به آرام‌گاه امام حسین(ع) است و شماری هم با نشر این تصویر در وصف آن امام نگاشته‌اند.

در اینجا تصاویر یادداشت‌های را افزوده‌ایم که نشان می‎دهد تصویر این سازه از سال‌های دور به این‌سو به عنوان تصویر حرم امام حسین(ع) منتشر شده است. در نخستین تصویر مشاهده می‌شود که تصویر این مکان باستانی، در نوامبر 2012 در فضای رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27\1.png

Facebook / Archived-Link

در تصویر دومی مشاهده می‌شود که تاکنون این تصویر هم‌چنان به عنوان تصویر حرم امام حسین(ع) از سوی کاربران رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27\Shrine of Imam Hussein.png

Facebook / Archived-Link

شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی هم‌زمان با نشر تصویر این مکان باستانی، شعر و سروده‌های را هم‌چنان منتشر کرده‌اند.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27\collage.png

FacebookFacebookFacebook
Arcived-LinkArcived-LinkArcived-Link

بررسی واقعیت: در پیوند به تصویر نشر شده، با استفاده از ابزارهای جستجوی تصاویر تحقیق کردیم. یافته‌های ما نشان می‌دهد که تصویر نادرستی به عنوان تصویر حرم امام حسین(ع) از سوی کاربران رسانههای اجتماعی منتشر شده است. براساس یافته‌های ما، تصویری را که کاربران منتشر کرده‌اند، تصویر آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی است که به فاصله چندین کیلومتر دورتر از حرم امام حسین(ع) قرار گرفته است.

آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی: در پیوند به تصویر این مکان باستانی وبسایت کاتبان نگاشته است که این تصویر هر از گاهی در سایت‌های خبری و غیر خبری و هم‌چنان در شبکه‌های اجتماعی به عنوان عکس قدیمی حرم امام حسین(ع) نشر شده است. کاتبان نشر این تصویر را به عنوان تصویر حرم امام حسین(ع) بی‌اساس دانسته و بیان داشته است که شماری از کاربران از اثر بی‌اطلاعی، آن‌را به عنوان تصویر حرم امام سوم شیعیان منتشر کرده‌اند. این وبسایت هم‌چنان نگاشته است: ” این عکس در واقع متعلق به بارگاه حر بن یزید ریاحی در بیرون شهر کربلا است که این زیارتگاه را پس از بازسازی آن در سال ۱۳۳۰ق نشان می‌دهد. با استناد به این عکس، ظاهرا در جریان این بازسازی، گنبد زیارتگاه به صورت شلجمی بازسازی شده و با پوشش کاشی‌کاری مزین گشته است. حال آنکه عکس قدیمی‌تری از بارگاه حر، نشان می‌دهد که این زیارتگاه دارای گنبد مضرس کوچک و کم‌ارتفاعی بوده است“.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27\تصویر حرم حر بن یزید ریاحی.png

Kateban / Archived-Link

موقعیت آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی: بر اساس یادداشت شماری از وبسایت‌ها آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی در فاصله 9 کیلومتر دورتر از شهر کربلا و در نزدیکی منطقه‌ای کمالیه واقع شده است.

هم‌چنان ما با استفاده از نقشه‌گوگل(Google map) دریافتیم که آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی از حرم امام حسین(ع) در حدود 6 تا 9 کیلومتر فاصله دارد.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27.05.2021\111.png

Kojaro / Archived-Link

ساختمان آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی: بربنیاد شماری از یادداشت‌ها قدمت ساختمان آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی به دوران حکومت آل‌بویه(بوییان) می‌رسد. در سال 370 هجری‌قمری عضدالدوله دیلمی دستور ساخت آرام‌گاه حر را داده است و در یادداشت‌ها از وی به عنوان بزرگ خاندان بوییان و امیر قدرت‌مند شیعه در ایران نام برده شده است. سپس از آن در دوران حکومت‌های دیگر این آرام‌گاه هم‌چنان مورد بازسازی و معماری قرار گرفته است. یادداشت‌ها می‌رسانند که شاه اسماعیل صفوی در سال 914 هجری‌قمری نیز دستور بازسازی این آرام‌گاه را داده است. براساس یادداشت‌ها، مرقد حر بن یزید ریاحی 580 مترمربع مساحت داشته و مساحت زمین آن در حدود 7500 مترمربع است. در یادداشت‌ها هم‌چنان گفته شده است که این مرقد با فلز نقره شبکه کاری شده است. در پیوند به ساختمان بیرونی این آرام‌گاه آمده است که در ابتدا گنبد آن کوچک، کم ارتفاع و به شکل مضرس(دندانه‌دار) بوده است که سپس از بازسازی‌های متعدد به گونه‌ای گنبد شلجمی(شلغم‌گونه) تغییر شکل یافته است و گنبد این حرم با کاشی‌های آبی و سفید مزین شده است. این گنبد دارای 7 متر قطر است و ارتفاع آن از سطح زمین آن به 10 متر می‌رسد.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27.05.2021\2222.png

Alaedin.travelWikiHaj
Archived-LinkArchived-Link

حرم امام حسین(ع): در (27 می 2017) وبسایت مشرق‌نیوز تصویر قدیمی از حرم امام حسین(ع) را منتشر کرده است. این وبسایت با نشر تصویر حرم امام حسین(ع) نگاشته است که این تصویر قدیمی حرم امام را ارنست‌هرتسفلد، باستان شناس و شرق شناس آلمانی در بین سال‌های 1911 تا 1913میلادی ثبت کرده است.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27\حرم امام-حسین(ع).png

Mashreghnews / Archived-Link

موقعیت حرم امام حسین(ع): حرم امام حسین(ع) از جمله‌ای محبوب‌ترین مکان‌های مذهبی در جهان است و سالانه شمار زیادی از افراد از سراسر جهان جهت بازدید و زیارت به این مکان سفر می‌کنند. حرم امام حسین(ع) در مرکز شهر کربلا واقع شده است که در حدود 90 کیلومتر دورتر از نجف اشرف و 100 کیلومتر دورتر از بغداد فاصله گرفته است. حرم امام در حدود 13هزار مترمربع مساحت داشته و هم‌چنان 500 مترمربع برای محیط پیرامون آن اختصاص داده شده است. این مکان مذهبی 10 دروازه ورودی دارد.

ساختمان حرم امام حسین(ع): از بنی اسد و مختار ثقفی به عنوان نخستین معماران و بسط دهنده‌گان حرم امام حسین(ع) نام برده شده است و هم‌چنان خشت(آجر) و گچ به عنوان اولین مواد به کار رفته در ساخت حرم امام یاد شده است. روایت‌ها می‌رسانند که حرم امام در طی سال‌های متوالی از سوی حکمروایان ضد شیعه مورد هجوم و تخریب قرار گرفته است و نیز بارها سپس از تخریب بازسازی شده است. و اما آخرین بازسازی را عضدالدوله دیلمی در سال 371 هجری‌قمری انجام داده است که در نتیجه آن گنبدی نیز در بالای مرقد امام ساخته شد.

صحن حرم امام حسین(ع): برای صحن حرم امام حسین(ع) اسم‌های جامع و مشهد نیز به کار رفته و در صحن حرم رواق‌ها و گنبدخانه حرم جا گرفته است. دیوارهای بیرونی حرم با کاشی و خشت‌های زرد گونه زینت داده شده است و ارتفاع دیوارهای صحن به 12 متر می‌رسد. این دیوارها از داخل تا ارتفاع دومتری سنگ‌کاری شده اند و در بالای دیوارها و هم‌چنان در بالای هر یک از دروازه‌های حرم کتیبه‌های از آیات قرآن که با خط کوفی نگارش شده‌اند، نصب شده است.

گنبد حرم امام حسین(ع): گنبد بر فراز مرقد امام حسین(ع) قرار گرفته است و این گنبد با طلا پوش شده است. در ساقه‌ای گنبد ده عدد پنجره وجود دارد و هر پنجره بیشتر از یک متر عرض داشته و فاصله میان هر پنجره در حدود 155 سانتی‌متر است. ارتفاع این گنبد از سطح زمین تا به قله در حدود 37 متر است و این گنبد از بیرون به شکل کروی پیازی به نظر می‌رسد. بر فراز این گنبد میله‌ای طلایی قرار گرفته است که طول آن به دومتر می‌رسد. گنبد امام حسین(ع) با طلا پوشش یافته است و مجموع سطوحی که با طلا پوش شده است در حدود 301 مترمربع بوده و در حدود 7هزار و526 خشت طلا در پوشش آن به کار رفته است.

منارها(گلدسته‌های‌) حرم امام حسین(ع): دو گلدسته(منار) در فاصله ده متری و در جنوب گنبد حرم امام حسین(ع) قرار گرفته است و در پوشش این منارها نیز از طلا کار گرفته شده است. در ساخت این منارها در حدود 8هزار و 24 خشت طلا به کار رفته است. ارتفاع این منارها از کف صحن به 25 متر می‌رسد و هریک 4 متر قطر دارد. بر فراز هر منار میله‌های که دارای چراغ اند، نصب شده است. این منارها در سال 786هجری‌قمری و در دوران حکومت جلایریان بنا نهاده شده‌اند.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27.05.2021\Imam Hussein(AS) Shrine.png

WikiShia / Archived-Link

برای سایر معلومات و مشاهده تصاویر بیشتر می‌توانید به این وبسایت‌ها سر بزنید.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27.05.2021\Imam Hussein(AS) Shrine`s Phoo.png

Lahzeakhar / Kojaro

در اینجا، ما برای وضاحت بیشتر تصویر کهن حرم امام حسین(ع) و هم‌چنان تصویر قدیمی آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی را در کنار هم قرار داده‌ایم.

C:\Users\Mujtaba Ali\Desktop\27\Copy of Horizontal Image Comparison.png

نتیجه‌گیری: کاربران رسانه‌های اجتماعی در افغانستان از چندین سال به این‌سو تصویر آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی را به عنوان تصویر قدیمی حرم امام حسین(ع) منتشر کرده‌اند.

Avatar

عنوان: تصویر قدیمی آرام‌گاه حر بن یزید ریاحی به عنوان تصویر حرم امام حسین علیه‌سلام منتشر شد

بررسی واقعیت توسط:  Fact Crescendo Team 

نتیجه: False

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *