
شماری از کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان چندین تصویر را زیر عنوان «اسیران طالب در پنجشیر» منتشر کردهاند. در این تصویرها افراد نظامی و غیرنظامی مشاهده میشوند که در مکانهای مختلف تجمع کردهاند.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به تصویرهای نشر شده حاکی از آن است که کاربران تصویرهای قدیمی و نامرتبط را به عنوان تصویرهای «اسیران طالب در پنچشیر» همهگانی کردهاند.
ادعا: شماری از کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان چندین تصویر را زیر عنوان «اسیران طالب در پنجشیر» منتشر کردهاند. در این تصویرها افراد نظامی و غیرنظامی مشاهده میشوند که در مکانهای مختلف تجمع کردهاند. کاربران این تصویرها را از ۴ سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی به اینسو در صفحات فیسبوک شان همهگانی کردهاند.

و اما در تویتر؛ از ۴ سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی به اینسو کاربران با همهگانی کردن این تصویرها در صفحات تویتر همچنان از دستگیری شمار زیاد افراد طالبان در پنجشیر خبر دادهاند.
در نخستین تویت از تسلیم شدن افراد گروه طالبان در ولایت پنجشیر گفته شده است.
الله و اکبر
— Dr.Mahsa Ningarhari (@Mahsa056) September 4, 2021
در تصویر تسلیمی های طالبان در درهٔ مرد خیز پنجشیر را میبینید💪🏻 #Resistance #PANJSHIR #PanjshirResistance pic.twitter.com/K0PWXMj5GO
دومین تویت که در ۷ دسامبر ۲۰۲۱ میلادی منتشر شده است نیز از دستگیری طالبان در پنجشیر خبر داده است.
https://twitter.com/TheKabuil1996/status/1468119881409347584
بررسی واقعیت: فاکتکریسیندو با استفاده از موتورهای جستجوی تصاویر دریافته است که کاربران تصویرهای قدیمی و نامرتبط را به عنوان تصویرهای «اسیران طالب در پنچشیر» همهگانی کردهاند. بر اساس یافتههای ما، در سالهای گذشته شماری از وبسایتها و کاربران رسانههای اجتماعی همچنان این تصویرها را منتشر کردهاند که در ادامهی این بررسی به اشتراک گذاشته شدهاند.
تصویر اول: در نخستین تصویر مردانی مشاهده میشوند که در صحن یک حویلی گردهم آمدهاند. این تصویر در سال ۲۰۰۱ توسط اسکاتکریر (Scott Carrier) گرفته شده است. در این تصویر افراد بازداشت شدهی طالبان مشاهده میشوند که در صحن یک بازداشتگاه در شهر شبرغان در انتظار غذا اند.

تصویر دوم: در این تصویر یک گردهمایی بزرگ مردمی مشاهده میشود که در یک میدان وسیع و در دامنهی یک کوه صف بسته اند. این تصویر را در ۹ اکتبر ۲۰۱۸ میلادی کاربری به اسم کامران میرهزار در صفحهی فیسبوکش منتشر کرده است. آقای میرهزار با نشر این تصویر گفته است که هزاره کشی و حمایت حکومت پیشین افغانستان از قاتلان مردم، زن و مرد ولسوالی بهسود را مجبور ساخته است که برای دفاع از حقوقشان تفنگ بگیرند.

تصویر سوم: در تصویر سوم شماری از افراد بازداشت شده و نظامیان مشاهده میشوند. در ۲۸ جون ۲۰۱۶ میلادی، کارول آنگریسون (Carol Anne Grayson) با نشر این تصویر در صفحهی وبلاگش به نقل از امارت اسلامی نگاشته است که افراد وابسته به دوستم به خانههای غیرنظامیان در افغانستان یورش میبرند.

Activist1.blog / Archived-Link
نتیجهگیری: کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان با بازنشر چندین تصویر قدیمی و نامرتبط از اسیر شدن افراد طالبان در ولایت پنجشیر نگاشته اند.

عنوان: تصویرهای که عنوان تصاویر « طالبان اسیر شده در پنجشیر» را به خود اختصاص داد؛ و اما واقعیتهای نهفته در این تصاویر از چه حکایت میکنند؟
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: False