
شماری از کاربران رسانههای اجتماعی با نشر یادداشتی در پیوند به متوقف شدن فیسبوک و شبکههای زیر مجموعهای آن در روز دوشنبه، 4 اکتوبر 2021 ادعا کردهاند که دلیل این کار نفوذ یک هکر چینی در سیستم شبکه فیسبوک بوده است. آنان همزمان با این ادعا تصویری از یک پسر بچه را نیز منتشر کرده و از وی به عنوان عامل این توقف نام بردهاند.
یافتههای تحقیق ما نشان میدهد که این ادعا بیاساس بوده و تصویر نشر شده همچنان یک تصویر قدیمی است.
ادعا: شماری از کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان با نشر یادداشتی در پیوند به متوقف شدن فیسبوک، واتساپ و اینستاگرام در روز دوشنبه، 4 اکتوبر 2021 برای مدت 6 ساعت گفتهاند که علت این کار نفوذ یک هکر چینی در سیستم این شبکهها بوده است. کاربران همزمان با نشر این یادداشت تصویری از یک پسر چینی را نیز منتشر کرده و از وی به عنوان نفوذی آن روز نام بردهاند. به نقل از کاربران سونجیسو سیزده ساله توانسته است که با نفوذ در سیستم شبکه فیسبوک و شبکههای زیر مجموعهای آن در حدود 7میلیارد دالر به صاحب این شبکه زیان وارد کند.
بررسی واقعیت: یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این ادعا و تصویری که از سوی کاربران منتشر شده است نشان میدهد که این ادعا بیاساس میباشد. در همین حال یافتههای فاکتکریسیند در پیوند به تصویر نشر شده نیز نشان میدهد که کاربران تصویر قدیمی از وانگژنگیانگ، کودک چینی را منتشر کردهاند.
در 4 اکتوبر 2021 تیم تخنیکی کمپنی فیسبوک با انتشار بیانیهای از کاربران این شبکه پوزش خواسته و گفته است که توقف 6 ساعتی این شبکه ناشی از مشکلات تخنیکی و پیکربندی روترهای این کمپنی بوده است. آنان همچنان برای کاربران فیسبوک و شبکههای زیر مجموعهای آن اطمینان دادهاند که هیچگونه فعالیت تخریبی و نفوذی در عقب این توقف وجود نداشته است.
Engineering.FB / Archived-Link
از سوی دیگر تصویری که از سوی کاربران به عنوان تصویر سونجیسو سیزده ساله منتشر شده است نیز نادرست میباشد. تصویر نشر شده از وانگژنگیانگ بوده و از وی در سال 2014 میلادی به عنوان جوانترین هکر چینی نام برده شده است.
در 10 اپریل 2021 وبسایت DayDayNews با نشر معلوماتی راجع به این جوان چینی گفته است که از وی در سن سیزده سالهگی در کنفرانس امنیت اینترنت چین که در سپتامبر 2014 برگزار شده بود به عنوان جوانترین هکر نام گرفته شده است. این وبسایت از وی همچون وانگژنگیانگ نام برده و گفته است که وی متول سال 2001 میلادی است. به نقل از این وبسایت او در سن 8 سالهگی برنامهنویسی کامپیوتر را آموخته و در سال 2013 میلادی وبسایت خودش را راه اندازی کرده است. در زندهگینامه وی همچنان گفته شده است که وی در سال 2017 میلادی از مکتب تسینگهوا فارغ شده و سپس از آن جهت ادامه درسهایش در ایروین واقع در شهرستان اورنج کالیفرنیا رفته است.
نتیجهگیری: فیسبوک در بیانیهای اعلام کرد که این شبکه و شبکههای زیر مجموعهای آن به دلیل تغییر در پیکربندی روترهای این شرکت برای چندین ساعت تعطیل شده و هیچگونه نفوذی در سیستم آن صورت نگرفته است.

عنوان: فیسبوک به کاربران خود اطمینان داده است که هیچ فعالیت مخربی در طول 6 ساعت توقف وجود نداشته است
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: False