
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی همزمان با نشر چندین قطعه تصویر از حضور جنرال سمیع سادات در نبرد علیه طالبان خبر دادهاند. در این خبر آمده است که در نخستین نبرد جنرال سمیع سادات در ولسوالی بهارک ولایت بدخشان بیش از هشتاد نفر طالب کشته و نزدیک به پنجاه نفر آنان اسیر شدهاند.
یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این خبر حاکی از آن است که تاکنون هیچ منبعی از حضور جنرال سمیع سادات پس از فروپاشی رژیم افغانستان در میدان نبرد علیه طالبان گزارش نداده است. یافتهها همچنان در پیوند به تصویرهای نشر شده با استفاده از موتورهای جستوجوی تصاویر نشان میدهد که همزمان با این خبر چندین قطعه تصویر قدیمی نیز بازنشر شدهاند.
ادعا: شماری از کاربران شبکههای اجتماعی در ۱۶ می ۲۰۲۲ میلادی همزمان با نشر چندین قطعه تصویر از حضور جنرال سمیع سادات در ولایت بدخشان خبر داده و گفتهاند که او در آن ولایت علیه طالبان یک عملیات را انجام داده است. در این خبر آمده است که نخستین عملیات جنرال سمیع سادات علیه طالبان در ولسوالی بهارک ولایت بدخشان انجام شده است. کاربران گفتهاند که در نتیجه این عملیات بیش از هشتاد نفر طالب کشته و نزدیک به پنجاه نفر آنان اسیر شدهاند.
از سوی دیگر، در تصویرهای که همزمان با این خبر نشر شده برخی از چهرههای نظامی و شبهنظامی همراه با سلاحهای شان مشاهده میشوند.

یافتههای فاکتکریسیندو در پیوند به این خبر حاکی از آن است که تاکنون هیچ منبعی از حضور جنرال سمیع سادات پس از فروپاشی رژیم افغانستان در میدان نبرد علیه طالبان گزارش نداده است. بر اساس این یافتهها، همچنان هیچ گزارشی از منابع مبنی بر انجام عملیات توسط جنرال سمیع سادات در ولسوالی بهارک ولایت بدخشان وجود ندارد.
در همین حال، یافتههای فاکتکریسیندو با استفاده از موتورهای جستوجوی تصاویر در پیوند به تصویرهای که همزمان با این خبر نشر شدهاند، نشان میدهد که کاربران چندین قطعه تصویر قدیمی را بازنشر کردهاند. بر اساس این یافتهها، شماری از وبسایتهای خبری و نیز برخی از کاربران رسانههای اجتماعی این تصویرها را در سالهای گذشته در فضای اینترنت منتشر کردهاند. فاکتکریسیندو یافتههای مربوط به این تصویرها را در ادامهی این بررسی به اشتراک گذاشته است.
تصویر اول: در نخستین تصویر سمیع سادات به همراه چندین نظامی حکومت پیشین افغانستان مشاهده میشود. سمیع سادات این تصویر را در ۲۰ می ۲۰۲۱ میلادی در صفحهی توییترش منتشر کرده است. او همزمان با نشر این تصویر از دیدارش با جنرال هیبتالله علیزی نگاشته است.
تصویر دوم: در دومین تصویر نیز سمیع سادات به همراه چندین نظامی حکومت پیشین افغانستان مشاهده میشود. سمیع سادات اما این تصویرش را در ۲۶ می ۲۰۲۱ میلادی در صفحه تویترش منتشر کرده است. او همزمان با نشر این تصویر برداشت خودش از نبرد لشکرگاه را نگاشته است.
تصویر سوم: در سومین تصویر برخی از چهرههای نظامی و شبهنظامی همراه با چندین میل اسلحه مشاهده میشوند. این تصویر را وبسایت سلامتایمز در ۲۲ فبروری ۲۰۱۹ میلادی منتشر کرده است. این وبسایت همزمان با نشر تصویر از تسلیم شدن اعضای طالبان و داعش به نیروهای امنیتی حکومت پیشین افغانستان خبر داده است. در شرح این تصویر آمده است: “بتاریخ ۳۰ دلو، جنگجویان طالبان و داعش در جلال آباد ولایت ننگرهار تسلیم مقامات می شوند“. سلامتایمز امتیاز این تصویر را به صفحه فیسبوک دفتر مطبوعاتی والی ننگرهار داده است.

Salaam Times-Report / Archived-Link
تصویر چهارم: در این تصویر نیز برخی از چهرههای نظامی و شبهنظامی همراه با چندین میل اسلحه مشاهده میشوند. این تصویر را وبسایت روزنامه صبحکابل در ۱۶ می ۲۰۲۰ میلادی منتشر کرده است. صبحکابل همزمان با نشر این تصویر از تسلیم شدن یک فرمانده طالب و افراد زیردستش به نیروهای امنیتی حکومت پیشین افغانستان گزارش داده است. در این گزارش آمده است: “وزارت دفاع، اعلام کرده است که یکی از فرماندهان محلی گروه طالبان در ولایت فاریاب، همراه با ۲۳ تن از افرادش، به نیروهای امنیتی و دفاعی تسلیم شده است“. در این گزارش همچنان به نقل از اعلامیه وزارت دفاع حکومت پیشین افغانستان آمده است که ملا اکرم، فرمانده محلی طالبان در ولسوالی گرزیوان ولایت فاریاب و افراد زیر دست او با سلاح و تجهیزات دست داشتهی شان به نیروهای امنیتی و دفاعی وقت تسلیم شدهاند.

Subhekabul-Report / Archived-Link
بر بنیاد یافتههای بهدست آمده، هیچ منبع معتبر به اضافه جنرال سمیع سادات از حضور او در نبرد علیه طالبان پس از فروپاشی رژیم افغانستان گزارش نداده است. ادعای که توسط کاربران منتشر شده مبتنی بر شواهد نبوده و بیاساس است. از سوی دیگر، یافتههای ما همچنان نشان داده است که کاربران همزمان با این ادعا برخی از تصویرهای قدیمی را نیز منتشر کردهاند.

عنوان: پس از فروپاشی رژیم افغانستان تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر حضور جنرال سمیع سادات در میدان نبرد علیه طالبان منتشر نشده است
بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Teamنتیجه: Misleading