هم‌زمان با نشر خبر شروع جنگ طالبان در ولسوالی بلخاب چندین قطعه تصویر قدیمی نیز همه‌گانی شد

Misleading Political Security

شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی هم‌زمان با نشر چندین قطعه تصویر متفاوت از درگیری طالبان با افراد مولوی مهدی خبر داده‌اند. کاربران مدعی اند که نیروهای جبهه مقاومت نیز در این درگیری به حمایت از مولوی مهدی وارد میدان نبرد با طالبان شده‌اند.

یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به این ادعا و نیز در مورد تصویرهای نشر شده نشان می‌دهد که کاربران هم‌زمان با نشر یک ادعای تایید نشده مبنی بر همکاری جبهه مقاومت با مولوی مهدی در نبرد با طالبان، چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط را منتشر کرده‌اند.

ادعا: شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی روز شنبه، ۱۸ جون ۲۰۲۲ میلادی برابر با ۲۸ جوزای ۱۴۰۱ هجری‌شمسی، هم‌زمان با نشر چندین قطعه تصویر متفاوت از درگیری طالبان با افراد مولوی مهدی خبر داده‌اند. کاربران گفته‌اند که درگیری مشترک طرف‌داران مولوی مهدی و جبهه مقاومت علیه طالبان در بلخاب جریان دارد. کاربران مدعی اند که نیروهای جبهه مقاومت نیز در این درگیری به حمایت از مولوی مهدی وارد میدان نبرد با طالبان شده‌اند. به نقل از کاربران این درگیری زمانی آغاز شده است که طالبان قصد بازداشت مولوی مهدی را داشته‌اند. بر اساس گفته‌های کاربران در جریان این درگیری خالد امیری، یکی از فرماندهان جبهه مقاومت مسوولیت محافظت مولوی مهدی را بر عهده داشته است. کاربران هم‌چنان گفته‌اند که در نتیجه این درگیری به طالبان تلفات سنگین وارد شده است.

هم‌زمان با این ادعا چندین تصویری که در آنها افراد نظامی و ملکی و نیز چندین عراده وسایط نظامی و ملکی مشاهده می‌شوند، به‌منظور تصویرهای این نبرد همه‌گانی شده‌اند. 

Facebook-PostFacebook-Post
Archived-PostArchived-Post

یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به این ادعا حاکی از آن است که کاربران یک ادعای تایید نشده مبنی بر همکاری جبهه مقاومت با مولوی مهدی، فرمانده هزاره‌تبار طالبان در نبرد علیه طالبان را منتشر کرده‌اند.

بر اساس یافته‌های فاکت‌کریسیندو در روز شنبه، ۱۸ جون ۲۰۲۲ میلادی برابر با ۲۸ جوزای ۱۴۰۱ هجری‌شمسی، هیچ‌گونه درگیری میان طالبان و افراد تحت امر مولوی مهدی در بلخاب صورت نگرفته، بلکه جنگ آنان یک روز بعد از ادعای کاربران آغاز شده است.

از سوی دیگر، یافته‌های به‌دست آمده هم‌چنان نشان می‌دهد که خبر همکاری طرفداران مولوی مهدی و جبهه مقاومت در مبارزه علیه طالبان نیز بی‌اساس بوده و تا کنون هیچ تفاهمی میان آنان بر ضد طالبان صورت نگرفته است.

شماری از رسانه‌ها در ۲۹ جوزا ۱۴۰۱ هجری‌شمسی برابر با ۱۹ جون ۲۰۲۲ میلادی، از آغاز درگیری و حمله طالبان بر بلخاب خبر داده‌اند. در خبری که روزنامه ۸صبح در ۱۹ جون ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرد، آمده است که شام‌گاه روز یک‌شنبه، ۲۹ جوزا ۱۴۰۱ هجری‌شمسی، جنگ در ولسوالی بلخاب سرپل آغاز شده است. به نقل از این خبر جنگ‌جویان طالب از منطقه قم کوتل ولسوالی بلخاب به هدف سرکوب مولوی مهدی حمله کرده‌اند.

8am-Report / Archived-Link

یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به تصویرهای که هم‌زمان با این ادعا همه‌گانی شده‌اند نیز نشان می‌دهد که کاربران برخی از تصویرهای قدیمی و نامرتبط را به اشتراک گذاشته‌اند. شماری از وبسایت‌ها و کاربران رسانه‌های اجتماعی این تصویرها را در گذشته منتشر کرده‌اند. در ادامه‌ی این بررسی واقعیت یافته‌های به‌دست آمده در مورد هر تصویر به اشتراک گذاشته شده است.

تصویر اول: در نخستین تصویر شماری از افراد و وسایط نظامی در شب هنگام مشاهده می‌شوند. این تصویر را وبسایت خبرنامه در ۲۳ مارچ ۲۰۲۰ میلادی برابر با ۴ حمل ۱۳۹۹ هجری‌شمسی، منتشر کرده است. هم‌زمان با نشر این تصویر گزارش شده است که حمله طالبان با کشته ۹ عضو آنان در ولایت بلخ توسط نیروهای امنیتی حکومت پیشین افغانستان عقب زده شده بود.

Khabarnama-Report / Archived-Link

تصویر دوم: در دومین تصویر هم‌چنان برخی از نظامیان و یک کاروان وسایط نظامی مشاهده می‌شوند. این تصویر را وبسایت وقایع‌روز در ۳ سپتامبر ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده است. در شرح این تصویر هم‌چنان آمده است که نیروهای سابق ارتش افغانستان در حال پیوستن به پنجشیر اند.

Vaghayerooz-Report / Archived-Link

تصویر سوم: در سومین تصویر یک فرد نظامی و دو عراده موتر نوع کرولا که در آتش می‌سوزند، مشاهده می‌شوند. روزنامه صبح‌کابل در ۱۱ اکتوبر ۲۰۲۰ میلادی با نشر این تصویر در صفحه‌ی توییترش از عملیات نیروهای پیشین قطعه ۹۰۶ امنیت ملی به‌منظور حمایت از پاسگاه‌های امنیتی علیه طالبان در مسیر شاه‌راه ولسوالی نهرسراج در ولایت هلمند خبر داده است.

Archived-Tweet

این تصویر را وبسایت خبرگزاری رشد هم‌چنان در ۲۱ میزان ۱۳۹۹ هجری‌شمسی برابر با ۱۲ اکتوبر ۲۰۲۰ میلادی، منتشر کرده است. هم‌زمان با نشر این تصویر از وارد شدن تلفات به طالبان گزارش شده است. در این گزارش آمده است که در نتیجه یک ضد حمله نیروهای امنیتی حکومت پیشین افغانستان در ولایت هلمند، طالبان را به عقب رانده و نیز به آنان تلفات سنگین وارد کرده‌اند.

Roshd-News / Archived-Link

تصویر چهارم: در چهارمین تصویر شعله‌های آتش در شب‌هنگام مشاهده می‌شوند. این تصویر را وبسایت Upuklive در ۱۶ اپریل ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است. هم‌زمان با نشر این تصویر از حمله هوایی پاکستان بر خاک افغانستان گزارش شده است. در گزارش آمده است که این حمله پس از آن صورت گرفته است که هفت عضو ارتش پاکستان در نتیجه حمله تحریک طالبان پاکستان در خیبر پختونخواه کشته شده‌اند. گزارش تایید کرده است که در نتیجه این تعرض پاکستان بر خاک افغانستان ۶ نفر جان باخته‌اند و نیز میان طالبان و ارتش پاکستان درگیری رخ داده است.

محتوای این وبسایت با استفاده از ترجمه گوگل از زبان هندی به انگلیسی گردان شده است

Upuklive-Report / Archived-Link

تصویر پنجم: در این تصویر یک جمعی از افراد ملکی و نظامی به همراه چندین موتر در شب‌هنگام مشاهده می‌شوند. این تصویر را وبسایت صلح‌نیوز در ۲۷ جنوری ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است. هم‌زمان با این تصویر از درگیری‌ها میان طالبان و نیروهای جبهه مقاومت در ولایت بغلان گزارش شده است.

Solhnews / Archived-Link

بر بنیاد یافته‌های فاکت‌کریسیندو، خبر نشر شده مبنی بر آغاز درگیری میان طالبان و مولوی مهدی در ولسوالی بلخاب در روز شنبه، ۱۸ جون ۲۰۲۲ میلادی برابر با ۲۸ جوزای ۱۴۰۱ هجری‌شمسی، بی اساس است. اما گزارش‌ها حاکی از آن است که جنگ آنان یک روز بعد در شام‌گاه روز یک‌شنبه، ۱۹ جون ۲۰۲۲ میلادی آغاز شده است. فاکت‌کریسیندو هم‌چنان دریافته است، تصویرهای که هم‌زمان با این خبر نشر شده‌اند نیز قدیمی بوده و این تصویرها در گذشته توسط برخی از وبسایت‌های خبری و کاربران رسانه‌های اجتماعی منتشر شده‌اند.

Avatar

عنوان: هم‌زمان با نشر خبر شروع جنگ طالبان در ولسوالی بلخاب چندین قطعه تصویر قدیمی نیز همه‌گانی شد

بررسی واقعیت توسط:  Fact Crescendo Team 

نتیجه: Misleading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *