ویدیوی لت و کوب یک دانش ‌آموز مدرسه که در سال ۲۰۲۱ منتشر شده بود، اکنون از صفحه X (ایکس) «روند سبز افغانستان» با ادعای نادرست منتشر شده است.

«روند سبز افغانستان» به رهبری امرالله صالح، معاون پیشین رییس‌ جمهور افغانستان، حالا در صفحه ایکس (تویتر) ویدیویی منتشر کرده و ادعا کرده است که یک آموزگار در مدرسه دینی دشت (کیله ‌گی) ولسوالی دوشی ولایت بغلان، یک کودک را به ‌طور وحشیانه مورد آزار و اذیت قرار داده است. اما یافته های فکت کریسندو نشان می دهد که این ویدیو مربوط افغانستان نه، بلکه مربوط بنگلادیش است و نخستین بار در سال ۲۰۲۱ منتشر شده است.

در صفحه ایکس «روند سبز افغانستان» شرح و گزارش این ویدیو همچنین نوشته است که ملا سیف ‌الدین به تاریخ ۲۸ اسد «به شاگردان خود دستور میدهد که برای جمع اوری نان و اعانه، به پشت خانه های مردم بروند»، اما یک دانش اموز به نام (محمد طیب) «به‌ دلیل ذهن و احساسات کودکانه اش به این دستور عمل نمی کند» و روز بعد، زمانی که به مدرسه بازمی ‌گردد، «ملا سیف ‌الدین با بی ‌رحمی او را مورد شکنجه و لت ‌و کوب قرار می ‌دهد».

شما میتوانید که ادعای نادرست را در پوست «روند سبز افغانستان) مشاهده کنید:

لینک پوست «روند سبز افغانستان» - لینک ارشیف

به هر صورت، بررسی فکت کریسندو نشان داده است که ویدیویی که از صفحه ایکس «روند سبز افغانستان» منتشر شده بود، در واقع به افغانستان مربوط نمی شود. در بررسی های فکت کریسندو ثابت شده که این واقعه ای که در آن یک کودک توسط استاد یا ملا مدرسه دینی مورد ازار و اذیت قرار می گیرد، اصلاً در ماه مارچ ۲۰۲۱ در بنگلادیش صورت گرفته است، نه در افغانستان.

بررسی واقعیت:

ما در قدم اول اسکرین ‌شات (تمنل) از ویدیوی منتشر شده در صفحه ایکس «روند سبز افغانستان» را در جستجوی معکوس تصویر گوگل سرچ کردیم تا حقیقت پشت این ویدیو را پیدا کنیم. ما در جستجوی گوگل گزارش ‌های زیادی درباره این ویدیو پیدا کردیم و آنها را بررسی کردیم. در آنجا متوجه شدیم که این واقعه اصلاً در سال ۲۰۲۱ در بنگلادیش رخ داده است.

شما میتوانید گزارشهای مربوط به این واقعه که در ماه مارچ سال ۲۰۲۱ منتشر شده اند مشاهده کنید:

یک از رسانهای بنگلادیش به نام DHAKA TRIBUNE در تاریخ ۱۴ مارچ ۲۰۲۱ گزارش داده است که این حادثه در ۹ مارچ ۲۰۲۱ در یک مدرسه‌ ی دینی به ‌نام اکادمی اسلامی مرکزالقرآن در منطقه‌ ی حاتزاری شهر (Chittagong) بنگلادیش رخ داده است. بر اساس این گزارش، کودک به‌ دلیل همراهی با مادرش برای رفتن به خانه توسط ملا محمد یحیی، آموزگار مدرسه، مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. این رسانه همچنین اشاره کرده که پس از این حادثه، استاد به نام ملا محمد یحیی از مدرسه اخراج و به زندان منتقل شده است.

لینک ویبسایت Dhaka Tribuneلینک ارشیف

در باره این ویدیو در گرازش BANGLADESH POST نیز نوشته است یک پسر هشت ‌ساله به نام یاسین فرهاد در مدرسه دینی «مرکزالقرآن» در چتوگرام، بنگلادیش، در روز تولدش توسط معلم او به شدت مورد ازار و اذیت قرار گرفت. این واقعه زمانی رخ داد که مادر فرهاد به مدرسه آمد تا به او تبریک بگوید. پس از رفتن مادر، فرهاد که می ‌خواست تولدش را با خانواده بگذراند، شروع به گریه کرد. معلم او، حافظ محمد یحیی، این رفتار را تحمل نکرد و کودک را به اتاقش برد و به شدت او را لت و کوب کرد. در این گرازش امده است که پس از انتشار ویدیو، مقامات محلی همراه با پلیس به محل حادثه رفتند و معلم (ملا) را دستگیر کرده و فرهاد را نجات دادند.

لینک ویب سایت BANGLADESH POSTلینک ارشیف

قابل ذکر است که بر اساس یافته های فکت کریسندو، این ویدیو در سال ۲۰۲۱ در هند نیز وایرال شده بود. در آن زمان، رسانه‌ های هندی، که یک از جمله ان (Factly) شامل است این ویدیو را فکت‌ چک کرده و دریافتند که این ویدیو مربوط به بنگلادیش است و نه هند.

لینک ویب سایت Factlyلینک ارشیف

نتیجه:

بررسی های فکت کریسندو نشان می ‌دهد که این ویدیو در واقع مربوط به بنگلادیش است و نه ولایت بغلان افغانستان. بنابراین، ادعای «روند سبز افغانستان» مبنی بر اینکه این واقعه در افغانستان رخ داده است، نادرست و حقیقت ندارد.

Avatar

عنوان: ویدیوی لت و کوب یک کودک در مدرسه از افغانستان نیست؛ حقیقت اینجا است!

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team

نتیجه: Misleading