هم‌زمان با خبر کشته شدن ۱۲ طالب در پنجشیر چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط بازنشر شد

Misleading Security

شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی از کشته شدن ۱۲ طالب در ولسوالی شتل ولایت پنجشیر خبر داده‌اند. هم‌زمان با نشر این خبر، چندین قطعه تصویری که در آنها افراد نظامی و لاشه‌های وسایل نظامی مشاهده می‌شوند نیز همه‌گانی شده است.

یافته‌های فاکت‌کریسیندو در این زمینه نشان می‌دهد که کاربران چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط را همراه با این خبر بازنشر کرده‌اند.

ادعا: شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در ۲۸ جولای ۲۰۲۲ میلادی از کشته شدن نیروهای طالبان در ولایت پنجشیر خبر داده‌اند. به نقل از کاربران در اثر کمین نیروهای جبهه مقاومت ملی در ولسوالی شتل ولایت پنجشیر ۱۲ نیروی طالب کشته و دو عراده تانک آنان تخریب شده‌اند. هم‌زمان با نشر این خبر، کاربران چندین قطعه تصویری که در آنها برخی از چهره‌های نظامی و لاشه‌های وسایل نظامی مشاهده می‌شوند را نیز همه‌گانی کرده‌اند.

Facebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-PostFacebook-Post
Archived-PostArchived-PostArchived-PostArchived-PostArchived-Post

یافته‌ها در پیوند به این خبر حاکی از آن است که شماری از نیروهای طالبان در اثر یک حمله چریکی نیروهای جبهه مقاومت ملی در ولایت پنجشیر کشته شده‌اند. بر بنیاد گزارش‌های نشر شده، در نتیجه یک حمله چریکی نیروهای جبهه مقاومت ملی بر کاروان طالبان در ولسوالی شتل ولایت پنجشیر ۱۲ نیروی طالب کشته و نیز دو هاموی آنان تخریب شده است. به نقل از گزارش‌های نشر شده این حمله شام پنج‌شنبه،‌۶ اسد ۱۴۰۱ هجری‌شمسی برابر با ۲۸ جولای ۲۰۲۲ میلادی انجام شده است. 

8am-Report / Archived-Link

و اما یافته‌های فاکت‌کریسیندو در پیوند به تصویرهای که هم‌زمان با این خبر همه‌گانی شده‌اند نشان می‌دهد که کاربران برخی از تصویرهای قدیمی و نامرتبط را بازنشر کرده‌اند. بر اساس یافته‌های به‌دست آمده برخی از این تصویرها از سایر کشورها بوده و نیز در رده‌های زمانی متفاوت منتشر شده‌اند. این تصویرها را شماری از رسانه‌ها در گذشته منتشر کرده که در ادامهی این بررسی واقعیت به اشتراک گذاشته شده‌اند.

تصویر اول: در اولین تصویر لاشه‌ی یک هاموی مشاهده می‌شود. این تصویر را وبسایت Todoterrenos در ۱۹ جون ۲۰۱۸ میلادی و وبسایت Taskandpurpose در ۱۳ جولای ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده‌اند. این وبسایت‌ها در شرح این تصویر نگاشته‌اند که یک عراده هاموی توسط یک بمب دست‌ساز در ۲۱ جون ۲۰۰۷ میلادی در بغداد عراق منهدم شده است. این وبسایت‌ها امتیاز این تصویر را به ریک‌کزاک داده‌اند. 

TodoterrenosTaskandpurpose
Archived-LinkArchived-Link

تصویر دوم: در دومین تصویر نیز لاشه یک هاموی مشاهده می‌شود. این تصویر را وبسایت Military-Az در ۴ نوامبر ۲۰۱۷ میلادی منتشر کرده است. هم‌زمان با نشر این تصویر از نبرد شدید میان نیروهای ایتلاف و طالبان در ولسوالی چهاردره ولایت کندز گزارش شده است. 

محتوای این وبسایت با استفاده از ترجمه گوگل از روسی به انگلیسی گردان شده است

Military-Az / Archived-Link

تصویر سوم: در سومین تصویر دو نفر به همراه پرچم جبهه مقاومت ملی و نیز تصویری از احمدشاه مسعود مشاهده می‌شوند. این تصویر را وبسایت‌های یاهو-نیوز و واشنگتن-پست در ۲۳ و ۲۴ آگست ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده‌اند. این دو وبسایت در شرح این تصویر از اهتزار در آمدن پرچم جبهه مقاومت ملی در پنجشیر نگاشته‌اند. این وبسایت‌ها هم‌چنان از احمد ساحل آرمان به عنوان عکاس این تصویر نام برده و امتیاز این تصویر را به خبرگزاری فرانسه داده‌اند. 

Yahoo-NewsWashingtonPost
Archived-LinkArchived-Link

تصویر چهارم: در چهارمین تصویر شماری از نیروهای مسلح جبهه مقاومت ملی مشاهده می‌شوند. از نشر این تصویر توسط وبسایت Reddit نزدیک به یک سال می‌گذرد. در شرح این تصویر آمده است که در اثر کمین نیروهای جبهه مقاومت ملی در نزدیک گذرگاه سالنگ چند نفر از همراهان قاری فصیح الدین کشته شده و نیز یک هاموی آنان به‌دست نیروهای این جبهه افتاده است. 

Reddit / Archived-Link

تصویر پنجم: در پنجمین تصویر نیز شماری از نیروهای مسلح جبهه مقاومت ملی مشاهده می شوند. این تصویر را وبسایت صدای افغانستان در اول جوزای ۱۴۰۱ هجری‌شمسی برابر با ۲۲ می ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است. این وبسایت هم‌زمان با نشر این تصویر از تلفات طالبان در منطقه حصارک ولایت پنجشیر گزارش داده است. 

Voice of Afghanistan / Archived-Link

تصویر ششم: در این تصویر شماری از چهره‌های نظامی همراه با یک میل دهشکه مشاهده می‌شوند. این تصویر را وبسایت Panjshirobserver در ۸ اکتوبر ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده است. هم‌زمان با نشر این تصویر از جنگ چریکی علیه طالبان در ولایت پنجشیر گزارش شده است. 

Panjshirobserver / Archived-Link

تصویر هفتم: در هفتمین تصویر هم‌چنان لاشه‌ی یک هاموی مشاهده می‌شود. این تصویر را وبسایت Fmkorea در ۳ اکتوبر ۲۰۲۱ میلادی منتشر کرده است. این وبسایت هم‌زمان با نشر این تصویر چندین قطعه تصویر دیگر را نیز همه‌گانی کرده است. این وبسایت در شرح تصویرهای نشر شده از وضعیت جاری در افغانستان نگاشته است. 

محتوای این وبسایت با استفاده از ترجمه گوگل از زبان کوریایی به انگلیسی گردان شده است

Fmkorea / Archived-Link

تصویر هشتم: در هشتمین تصویر نیز شماری از نظامیان به همراه سلاح‌های شان در عقب صخره‌های یک کوه مشاهده می‌شوند. از نشر این تصویر توسط وبسایت Bhaskar در حدود یک سال می‌گذرد. این وبسایت در شرح تصویر از جنگ‌جویانی نام برده است که علیه طالبان در ولایت پنجشیر جنگیده‌اند. 

محتوای این وبسایت با استفاده از ترجمه گوگل از زبان هندی  به انگلیسی گردان شده است

Bhaskar / Archived-Link

تصویر نهم: در این تصویر نیز لاشه‌ی یک هاموی واژگون شده مشاهده می‌شود. این تصویر را کاربری در ۲۶ اپریل ۲۰۲۲ میلادی منتشر کرده است. در شرح این تصویر آمده است که این هاموی در نتیجه حمله جبهه مقاومت بدخشان در مسیر راه شخکی بوشت واژگون شده است. 

Nitter.tannhauser / Archived-Link

بر بنیاد یافته‌های فاکت‌کریسیندو کاربران هم‌زمان با نشر خبر کشته شدن شماری از نیروهای طالبان در ولایت پنجشیر، چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط را نیز همه‌گانی کرده‌اند.

Avatar

عنوان: هم‌زمان با خبر کشته شدن ۱۲ طالب در پنجشیر چندین قطعه تصویر قدیمی و نامرتبط بازنشر شد

بررسی واقعیت توسط: Fact Crescendo Team 

نتیجه: Misleading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *